Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Landslagssjefen mener seks nordmenn kan vinne Tour de Ski

Vidar Løfshus er optimistisk før Tour de Ski braker løs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oberstdorf (TV 2): Lørdag starter den niende utgaven av Tour de Ski. Ingen nordmenn, hverken på kvinnesiden eller herresiden, klarte å klatre til topps de sju første årene. I forrige sesong ble Tour-forbannelsen brutt. Therese Johaug ble første norske utøver som krysset mållinjen først i monsterbakken i Val di Fiemme.

Kort tid etterpå fulgte Martin Johnsrud Sundby opp med å vinne herreklassen foran Chris Jespersen og Johannes Dürr, som seinere ble tatt i doping og mistet tredjeplassen.

– Lever godt med favorittstempelet
Sundby og Johaug må finne seg i å være blant de største favorittene også i år, men landslagssjef Vidar Løfshus tror duoen kan få tøff konkurranse fra andre norske løpere.

– Vi lever godt med favorittstempelet, men det er mange utfordrere. Vi har utfordrere i egen tropp skal kan ta trofeet fra Johaug og Sundby. 

– Hvor mange vinnerkandidater har vi?

– Skal vi si en håndfull? På herresiden kan vi regne med Sjur Røthe, Chris Jespersen, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby. Marit Bjørgen og Therese Johaug er selvsagt i favorittgruppen i dameklassen, sier han. 

Tror Cologna blir farlig
Petter Northug er den eneste løperen som har gått samtlige renn i alle de åtte utgavene av Tour de Ski. Mosbyggen har rasket med seg tre andreplasser og to tredjeplasser, men har aldri klart å knekke koden opp den siste bratte bakken. Heller ikke Marit Bjørgen har spesielt mange gode minner fra stigningen opp Alpe Cermis.

– Bakken har vært den største utfordringen for de to, men de kommer til å være med å prege løpene. I år er det mange korte etapper og mye klassisk, men det er klart at de må ha dagen på den siste etappen. Det er andre som er bedre i den, sier Løfshus og nevner flere av de andre favorittene.

– Russerne har et sterkt lag med Vylegzjanin og Legkov. Dario Cologna er garantert en utfordrer. Han er sterk og tåler kjøret som er over mange dager. Calle Halfvarsson har vist at han er sterk. I tillegg er det alltid noen uskrevne blad som gjør det bra, sier Løfshus.

Legger press på Rønning
For noen av løperne på landslaget blir Tour de Ski viktig for å kvalifisere seg til Falun-VM. En av dem er Eldar Rønning.  

– Han må begynne å vise at han har noe i VM å gjøre, sier landslagssjefen.

Konkurransen om VM-plass er beintøff. På herresiden har de norske løperne tatt 20 av 27 mulige pallplasser så langt i verdenscupen. På kvinnesiden står Norge med 22 pallplasseringer av 27 mulige. Løfshus ser ingen grunn til at den norske storeslemmen ikke skal fortsette i 2015.

– Vi har begynt sesongen bra, så hvorfor skal det ikke fortsette i samme tralten etter jul, spør han.

– Jeg har veldig tro på suksess både i Tour de Ski og i VM, legger Løfshus til.