Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingen av oss kan komme et annet menneske nær, uten å holde noe av dets liv i våre hender. 

Slik innledet Kong Harald sin nyttårstale til det norske folk.

Et sentralt tema i årets nyttårstale var mobbing, og Kongen henvendte seg direkte til både mobberne og mobbeofre.

Se hele nyttårstalen øverst i artikkelen!

– Jeg vil benytte anledningen til å si til dem som mobber; du har andre sider i deg som du kan bruke til noe godt. Og til dere som opplever mobbing; snakk med noen, hold fast ved den du innerst inne vet at du er. 

Kong Harald trakk frem 14 år gamle Villemo Hatland i sin nyttårstale. Det tidligere mobbeofferet som i november arrangerte et stort fakkeltog mot mobbing i Oslo. I et intervju med TV 2 tidligere tok moren til Villemo til tårene under et intervju da hun snakket om datterens mobbeproblemer på skolen. 

Les alt om Kongens nyttårstale på Kongebloggen! 

Barnas grunnlov

I mars hadde kongefamilien besøk på Slottet av barn fra Kapellveien barnehage i Oppegård kommune. I forbindelse med Grunnlovsjubileet hadde barna laget sin versjon av Den norske grunnloven. 

Både som regent og bestefar lar Kongen seg stadig forbløffe over barns klokskap. Hans Majestet løftet spesielt frem tre av barnas grunnlovsparagrafer: 

– Vi skal si snille ord. Store barn skal hjelpe små barn. Alle mennesker må ta vare på jorden vår.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland er ikke i tvil, årets tale er en av de beste talene Kong Harald har holdt.

– Jeg synes årets nyttårstale fra Kong Harald var meget god- og svært interessant. Ja, jeg tror kanskje det kan være en av vår konges aller beste i årenes løp. Både tankevekkende og aktuell, sier Totland og fortsetter.

– Kong Harald er alltid flink til å ta opp emner som angår oss alle i sine nyttårstalen. Selv synes jeg faktisk Hans Majestet gjennom sine taler i årenes løp på mange måter har blitt en moralsk veiviser for sitt folk - i ordets aller beste forstand og helt uten å moralisere. Og ikke minst: hevet over partipolitikken. Hans Majestet har stor gjennomslagskraft når han taler til oss slik "i plenum" en gang hvert år - og jeg tror svært mange av oss legger seg hans ord på sinne - og tar dem ved oss videre i hverdagen.