GAVER SKAL BRINGE LYKKE: I Brasil ofrer de gaver til vanngudinnen Lemanja. På nyttårsaften kler befolkningen seg i hvitt for å skremme vekk onde ånder, og blomstene blir gitt som en gave til Lemanja for hell og lykke. Foto: Scanpix.
GAVER SKAL BRINGE LYKKE: I Brasil ofrer de gaver til vanngudinnen Lemanja. På nyttårsaften kler befolkningen seg i hvitt for å skremme vekk onde ånder, og blomstene blir gitt som en gave til Lemanja for hell og lykke. Foto: Scanpix.

Her er verdens merkeligste nyttårsritualer

Rosa truser, egg i vinduskarmen og bortdriving av onde ånder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste nordmenn forbinder nyttårsaften med kalkun, champagne og fargerike raketter. Her til lands har det også for mange blitt en årlig tradisjon å se kongens nyttårstale den siste dagen i året.

I andre deler av verden står helt andre ting i fokus.

Flere land har såkalte nyttårsritualer som skal bringe lykke, rikdom eller hell. Ta for eksempel Brasil, hvor man helst skal gå kledd i hvitt for å skremme vekk onde ånder, hoppe over syv bølger for lykke og gi gaver til gudinnen Lemanja.

Lemanja er gudinnen av vannet, og hun elsker gaver, spesielt blomster. Mange brasilianere kaster blomster på havet som gaver til Lemanja. Kommer blomstene tilbake betyr det at hun ikke aksepterte de – men da kan man alltids prøve på nytt neste år.

Spår fremtiden

I Chile spiser befolkningen en skje med linser ved midnatt for et år fylt med masse jobb og en god inntekt. I tillegg feier de alle gulvene i hele huset, for å børste ut og kvitte seg med dårlig energi.

Egg kan tydeligvis spå fremtiden din. I El Salvador knekker man et egg og legger det rå egget i et glass i vinduskarmen over natten. Den figuren eggeplommen danner i løpet av natten kan fortelle deg hva det neste året vil bringe.

Også i Finland kan fremtiden spås på nyttårsaften. Finnene smelter jern og heller en slump i en bøtte iskaldt vann. Figuren jernet formes til, gir deg et hint om hva som vil skje neste år.

Høna i midten

I Argentina kler man seg i knallrosa undertøy for å tiltrekke seg kjærlighet, og i Venezuela tror man gule truser vil gi flaks til året som kommer.

Er man singel i Hviterussland kan man ta del i en artig lek på nyttårsaften. De ugifte kvinnene setter seg i en ring, med en høne i midten. Alle har en haug mais foran seg, og den haugen høna først trekker mot, er den kvinnen som først vil bli gift.