Dette er bare noen svært få av mange Broom-minner i året som
gikk.
Dette er bare noen svært få av mange Broom-minner i året som gikk.

Broom-året 2014: Om nye biler, gamle biler – og en drapstrussel

Det har vært en innholdsrikt år for Broom-Benny.

2014 er over – og vi benytter anledningen til å oppsummere og mimre litt.

Nå skal du få lese hva de ulike medlemmene i Broom-redaksjonen husker aller best fra året som har gått.

I dag er det bilekspert Bennys tur. Her er hans historie:

Nytt år og nye muligheter, heter det jo. Det er sant. Alt tyder på at vi suser rett inn i et Broom-hektisk og ikke minst spennende 2015 også. Vi har allerede plottet inn mye morsomt i kalenderen for det kommende året. Som vi har tenkt å dele med nettopp deg!

Likevel er det nyttig å stoppe opp og dvele litt ved året som har passert. Det ligger både erfaring og ny kunnskap i det å ta et blikk over skulderen og oppsummere det man opplevde i 2014.

Det ble nok et spennende og fint Broom-år med veldig mange gode opplevelser. Det er nesten så det er vanskelig å plukke ut bare noen få, men her har jeg har i alle fall funnet noen som jeg husker ekstra godt.

En av alle de tingene som er hyggelig med å være motorjournalist er å få reise på billanseringer – verden rundt.

Sommer på forskudd sør i  Italia, med Porsche 911 Targa.
Sommer på forskudd sør i  Italia, med Porsche 911 Targa.

Porsche 911 Targa i Italia

En av de turene jeg husker aller best fra året som gikk er lanseringen av en gammel nyhet. Nemlig Porsche 911 Targa som fant sted sør i Italia. Nærmere bestemt på Bari. Et lite, pittoresk sted, som bød på alt det du forventer av Italia, og enda litt til.

Vi snakker om svingete, vakre landeveier, blodrøde valmuer i veikanten, små, skjeve hus, gamle italienske koner med skaut, høner i hagen, blomstrende olivenlunder og ikke minst en bil-flora jeg ikke har sett maken til de siste 20 årene.

Her var det gamle Fiat 500, små merkelige trehjulinger med lasteplan og gamle italienske klassikere som definitivt hadde sett bedre dager, utenfor den lokale kjøpmannen.

Å få nyte alt dette i 25 varmegrader, mens snøen fortsatt lå hjemme, i en svært vellykket retro-moderne Porsche, var bare helt fantastisk.

Min rapport hjem fra denne turen leser du her

VW Golf Cabriolet. Dette er mye bil-moro for 40 000 kroner.
VW Golf Cabriolet. Dette er mye bil-moro for 40 000 kroner.

Kjøpte cabriolet - "til barna ..."

Kanskje var det også denne turen som gjorde at jeg ga slipp på et gammelt prinsipp og kjøpte meg cabriolet i sommer.

En klassisk VW Golf I. Med den unnskyldningen at den egentlig var til barna mine. Selv om han med førerkort har flyttet hjemmefra og datteren min ikke kjører bil ennå.

Så da måtte jeg jo kjøre den selv da ... Jeg fikk mange fine turer. Sommeren i år var jo fantastisk. Nå står den i garasjen i vinteropplag.

Drapstruet

De som kjenner meg vet at jeg er en relativt sindig og rolig kar. Slik som folk fra Gudbrandsdalen veldig ofte er.

Det er sjelden jeg ypper til bråk. Konfliktsky er vel kanskje ikke en helt feil beskrivelse av Benny.

Likevel ble 2014 året da jeg skapte så mye furore at jeg rett og slett ble drapstruet. Intet mindre.

Bakgrunnen var en litt personlig betraktning jeg skrev om kåringen av Årets bil i år, Peugeot 308.

Den artikkelen kan du lese her:

Som jeg forsøkte å belyse i artikkelen, har jeg veldig sansen for Peugeot som bilmerke, men jeg synes bare at dette ikke var den helt rette kandidaten til denne tittelen. Jeg mente rett og slett det var andre som fortjente den bedre.

Nå har journalist-livet lært meg at om man mener, noe så får man fort uvenner. Men dette opplevdes allikevel som litt "over streken". Nå vurderte jeg ikke dette som så seriøst at jeg verken anmeldte det, eller skaffet meg bodyguard.

Og som dere skjønner, jeg er fortsatt blant dere - og har tenkt å være det lenge. På samme måte som jeg fortsatt har tenkt å si det jeg mener. Det er jobben min, så får det faktisk være at ikke alle liker det.

Overrasket! Jeg lot meg sjarmere av den gamle doningen.
Overrasket! Jeg lot meg sjarmere av den gamle doningen.

Min uke med en 28 år gammel bil

Etter å ha testet en helt ny Toyota Landcruiser, ble jeg puttet inn bak rattet i en 1986-modell av samme bil. Du store min for en forskjell det er på en bil fra 2014 og en fra 1986!

Primitivt er bare forbokstaven. God tid må man også ha. Men jeg skal være den første til å innrømme at den gamle doningen sjarmerte meg i senk - alt det primitive til tross.

Her er noe av det jeg skrev etter å ha kjørt bilen:

"Det første som slår en når man har klatret ombord og satt seg i de flate, men myke setene, er hvor spartansk og enkelt alt er.

Men samtidig kjent og kjært på en god måte.
Litt sånn som å komme inn på et kjøkken som lukter av kokekaffe og nysyltede bær hos en gammel bestemor som det er lenge siden du har besøkt.

Innvendig er det ratt, halvannen meter med girstang og lysbryter. Og det er stort sett det ..."

Hele historien leser du her:

Kanskje den viktigste bil-nyheten i år?

BMW i8 - en smak av framtiden og en av årets
viktigste bilnyheter.
BMW i8 - en smak av framtiden og en av årets viktigste bilnyheter.

2014 har også vært et spennende bilår. Vi står på mange måter midt i en brytning mellom fortid og framtid. Biler med tradisjonell, fossil brennstoff-motor er på mange måter på vei ut, mens nye løsninger ser dagens lys.

Elbilene har virkelig fått fotfeste i Norge. Neste år forventes det at godt over 15 prosent av det totale bilsalget er elbiler.

BMW i8 er ingen elbil, men gir helt klart et innblikk av hva vi kan forvente av framtiden, både når det gjelder teknologi og materialvalg. Den er slik sett en av de aller viktigste nyhetene vi fikk i 2014.

Her er noe av det jeg skrev etter å ha kjørt den i høst:

"Det er godt mulig at jeg er et svakt menneske, men med en slik bil til disposisjon så er det fort gjort å få litt "horn i panna" og heller nyte draget, fartsressursene og kjøreegenskapene framfor å sjekke kjørecomputeren for å se om man har klart å spare en bensindråpe eller to...

Og du store min så fort batteriet blir tomt når man har det gøy. Det er helt på grensen til patetisk. Det samme er det at man kan låse den i EV- og kjøre den på ren strøm. For hvem gidder?"

Resten leser du her:

Oppfylte en gammel drøm.

På stedet der naturen tar bilene tilbake ...
På stedet der naturen tar bilene tilbake ...

Jeg hadde lenge både hørt om - og lest om - den gamle bilskroten rett over svenskegrensa. Og altid hatt et ønske om å komme meg hit.

Konkurransen i høstens Broom på TV ga meg påskuddet. Jeg besøkte Båstnäs bilskrot.

Det var spesielt. Veldig spesielt, til og med. Helt ulikt alle andre bilskroter og bilopphuggerier jeg har besøkt opp gjennom årene. For en skrotnisse som meg er ikke det så rent få....

Den er høytidelig, nesten litt sakral og svært fascinerende stemning. Her går du pent, rolig og prater lavmælt blant bil-likene.

Les mer og se bildene her:

Tusen takk!

Jeg håper også at dere alle sammen følger oss videre i 2015 på nettsidene våre. Full innstasts for å fortsatt lage Norges største og beste nettsted om bil loves!

Jeg har også lyst til å få rette en stor, stor takk til alle sender inn spørsmål til "Spør Benny"-seksjonen vår. Det er veldig hyggelig og jeg føler på den måten at jeg kommer veldig nær Broomleserne–hvilket jeg setter stor pris på.

Nå er det også - endelig - snart klar for helt nye "Spør Benny"-sider. Det skal selvfølgelig feires. Skikkelig!

Jeg benytter anledningen til å ønske akkurat deg et riktig godt nyttår!

Slik feirer en ekte bilopphugger jul 

 

 

Laster inn forumet...