Davy mimrer om fotballåret:
– Det er tidenes sensasjon

Det er liten tvil om hva som er det sterkeste minnet når Davy Wathne oppsummerer fotballåret 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2014 er snart historie, og bak oss legger vi et enormt innholdsrikt fotball-år.

Fotball-VM, Ødegaard-hysteri, Molde-dobbel og Brann-nedrykk er bare noen av ingrediensene som har utgjort tolv måneder med action.

Se Davy Wathne oppsummere fotballåret over

– Tidenes fotballsensasjon
TV 2s Davy Wathne var tilstede under hele mesterskapet i Brasil, og har i tillegg fulgt Tippeligaen på svært nært hold.

Når han tenker tilbake er han ikke i tvil om hva som har vært det sterkeste opplevelsen i 2014. 

– Den sterkeste opplevelsen er semifinaletapet til vertsnasjonen i VM. Det var en uvirkelig opplevelse for brasilianerne som hadde ventet 64 år på å hevne finaletapet for Uruguay i 1950. Og så endte det med denne ydmykelsen mot Tyskland som de nok aldri kommer til å komme over, sier han.

Slik opplevde han selv det som ble en brutal slutt på det som hadde vært en eneste stor brasiliansk fest siden seieren over Kroatia i åpningskampen.

– Vi så det etter hvert som kampen gikk. Tilskuerne nektet å tro at oppgjøret var i gang. De tenkte at dette var noe tull før alvoret startet. Det var helt uvirkelig. De trodde ikke det de så. Tyskerne spilte kombinasjoner inne i Brasils 16-meter som nærmest var en hån mot et lag som hadde ventet så lenge på å arrangere VM. Endelig skulle det skje igjen, men så ender det med at de blir hånet. Dagen etter så vi ikke en eneste gul trøye. Det virket som om VM var over. Som om de prøvde å komme seg videre etter et traume, sier Wathne som ikke er i tvil om hvordan han vil rangere hendelsen i historisk sammenheng.

– Det er tidenes fotballsensasjon. Det var ingen ord i verden som kunne ta bort smerten av å bli ydmyket og tråkket på slik som de ble i deres eget mesterskap, sier han.

– Kan bli en verdensstjerne
Samtidig som verdens beste fotballspillere gjorde opp seg i mellom i Brasil, var det en 15-åring som stjal overskriftene her hjemme i Norge.

Martin Ødegaard har gått fra å være en Tippeliga-sensasjon til et verdenstalent som er kjent i hele Fotball-Europa.

Wathne er full av lovord om gutten som fylte 16 år 17. desember, men understreker at det er stor jobb som gjenstår for stortalentet.

– Det finnes mange supertalenter som det aldri blir noe av. Men Martin Ødegaard har noe helt spesielt. Han har et blikk, en forståelse, en timing og voksenhet. I tillegg virker han trygg og komfortabel. Han er rolig og voksen i svarene sine til media, skryter han.

– Det er all mulig grunn til å tro at dersom han tar det riktige valget, får med seg et fornuftig apparat og kommer til rett klubb, så kan han bli en internasjonal superstjerne. Men det finnes dessverre mange eksempler på at folk som har en så lovende karriere ikke er blitt noe som helst. Det finnes ingen garantier i fotball, sier han.

– Molde er i ferd med å starte noe stort
Men selv om Ødegaard har tatt de fleste overskriftene, er det ingen tvil om at det er Molde som har vært det store laget.

Mannskapet som Tor Ole Skullerud fikk ansvaret for i forkant av sesongen vant både Tippeligaen og cupen.

Det er det ingen andre som har klart siden Rosenborg gjorde det i 2003.

– De har et fenomenalt spennende lag. Og du har på følelsen at de ikke er ved enden av noe, som Brann og Stabæk var da de vant. Dette er et lag som er ved starten av noe som er veldig spennende. Kanskje kan de også hevde seg i Europa, selv om de kommer til å få det mye vanskeligere enn hva Rosenborg hadde det på 90-tallet, sier han.

– Brann-nedrykket et sjokk for flere enn bergenserne
Samtidig som Molde herjet på øverste del av tabellen, ble det et drama i bunnstriden. Det hele endte med nedrykk for Sandens Ulf, Sogndal og Brann som tapte kvaliken for Mjøndalen.

– Det er selvfølgelig et sjokk for mange at Brann etter 28 strake sesonger i toppdivisjonen forsvinner ned. De er jo en av de fire store sammen med Vålerenga, Rosenborg og Viking. Nå er ikke Brann der lenger, og det er nok et sjokk for flere enn bare bergenserne, sier han.

Se Davy Wathne snakke om Fotball-VM, landslaget, Martin Ødegaard og Tippeligaen øverst i artikkelen