Lær deg triksene som gjør mobilbildene dine bedre

Slik unngår du mørke, kornete og uskarpe mobilbilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mona Nordøy er en prisvinnende fotograf fra Kongsvinger, som har studert fotografi i LA. Hun gir deg enkle og konkrete tips til hvordan du kan piffe opp mørke og kornete mobilbilder.

– Det aller viktigste - spesielt med mobilkamera - er lys. I jula tar vi ofte bilder på kvelden, og da er det som regel mørkt. Gå dit hvor det er mest tilgjengelig lys. Bruker du blitz mister du mye av stemningen i bildet, forteller Nordøy i God morgen Norge.

Hvilken posering bruker folk for å se penest ut? Sjekk ut her:

– Hold pusten

Ordet «selfie» har blitt et gjennomgående brukt begrep det siste året, som betyr at man tar et selvportrett med håndholdt digitalkamera eller mobilkamera.

Tar man en såkalt selfie med flere kan det ofte bli ulike proporsjoner i bildet.

– For å unngå at ditt hode blir mye større enn de andre, er det viktig at man er på samme linje, sier Nordøy.

I videovinduet over viser Mona hvordan du kan ta bedre stemningsbilder.

– La barna få holde på med det de synes er gøy. Da slipper vi at bildene blir stive. For å få bildene i fokus kan du stille inn kameraet slik at det tar serier av bilder. Du kan også holde pusten når du tar bilde, da er kameraet helt i ro, tipser hun videre.

Velg riktig fotoapp

Det finnes et hav av ulike fotoapper tilgjengelig, og det kan være vanskelig å vite hvilke man bør bruke. Noen er veldig dårlige, mens andre er helt geniale.

Ifølge Mona er «PS Express», som er en liten miniversjon av photoshop, en bilderedigeringsapp hun gjerne anbefaler.

– Der kan man blant annet fjerne røde øyne, og andre forstyrrende elementer i bildet, samt korrigere gule bilder og lignende, sier Mona.