Slik går det med Magnar (74) og Oddny (71) fra «Søsken til evig tid»

Søskenparet fra Kleiva nekter å trappe ned arbeidet på gården.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søskenparet Magnar (74) og Oddny (71) Kleiva fra Naustdal i Sogn og Fjordane vant TV-seernes hjerter etter at dokumentarfilmen «Søsken til evig tid» ble vist i fjor.

På familiegården Naustdal i Sogn og Fjordane, der tiden har stått stille i 50 år, får seerne et innblikk i hvordan søskenparet på over 70 år lever et primitivt liv med hardt arbeid nært dyrene.

I filmen undrer Magnar på om de kommer til å ha kyrne neste år. Det kommer an på helsen, er søskenparet enige om.

Ett år etter er det ingenting som tilsier at det har blitt noe mindre arbeid på gården.

– De har sagt i mange år at de skal begynne å trappe ned. Men jeg har ikke sett at det har blitt gjort – det er heller tvert om. De har fire kalver som skal vokse opp, og få godt stell. Så det er ingen nedtrapping ennå hvertfall, sier regissør Frode Fimland til TV 2.

Klager ikke på helsen

Begge søsknene har arvet morens ryggplager, og den karakteristiske krokryggen de nå er kjent for. Men helsen er intakt.

I fjor lå det en kassettspiller under treet til Magnar og Oddny Kleiva på julaften. Foto: FIM FILM AS
I fjor lå det en kassettspiller under treet til Magnar og Oddny Kleiva på julaften. Foto: FIM FILM AS

– Det som er fantastisk imponerende å se, er at de står på og jobber. Om de går litt krokrygget, så er det kun andre som ser det. Det ser de ikke selv. Helsen er hvertfall ikke noe verre. De klager ikke på den, tilføyer Fimland.

Filmen hadde premiere 1. november 2013, og ble den mest sette dokumentarfilmen på kino de siste fem årene. Programsjef for Bergen Internasjonale Filmfestival, Tor Fosse, mente filmen om Magnar og Oddny ga seerne en flukt fra det hektiske, moderne livet.

Feiret julen

Magnar og Oddny pleier å feire julen på tradisjonelt vis, med hjemmelagde pølser og julesylte på julaften. 1. juledag starter dagen som vanlig med arbeid kl. 06.30.

– De har helt sikkert gjort det på samme vis i år. Det skjer ikke så mye nytt uansett. I fjor vet jeg det var en kassettspiller undet treet, men i år vet jeg ikke hva de har fått i gave, sier Fimland.

Mulig oppfølger

På spørsmål om vi får se mer av søskenparet Kleiva er Fimland hemmelighetsfull, men filmskaperen avkrefter ikke at det kan komme en oppfølger.

– Det er ikke helt bestemt ennå, men hvis det blir en oppfølger så kommer det til å bli amerikatur der Magnar og Oddny møter slektninger, røper han.

Dokumentarfilmen høstet ikke bare oppmerksomhet i Norge da den kom ut. I ettertid har filmen mottatt publikumspriser i både Nord-Italia og Polen.