Tårer og jubel i Sotsji, samba i Brasil, Ødegaard-feber og rumpekåring

Svært uhøytidelig årskavalkade: Slik var sportsåret 2014 på TV2.no!

Onsdag er det julaften, og om en drøy uke er 2014 historie. Sportsåret 2014 har vært utrolig begivenhetsrikt!

Sotsji-OL, Brasil-VM og Ungarn-EM kan nevnes, men det er ikke alltid at det er de «største» hendelsene som skaper mest engasjement – det gjelder både blant leserne og blant journalistene.

Husker du da TV 2s stuntreporter Ingvild Skare Thygesen spurte de norske OL-heltene om det var noe flørting på gang i OL-leiren? Eller da Dicken slo Cocks i Runkosarja? Eller var du en av dem som satt pal i sofakroken og så Petter Northug legge seg flat etter fyllekjøringen i mai? Kanskje ga du blaffen i disse sakene?

Uansett, i denne saken finner du garantert tilbake til noe som har engasjert deg i sportsåret 2014.

Svingninger i Sotsji
For mange kom årets høydepunkt tidlig. OL-festen i Sotsji, der Norge tok elleve gull-, fem sølv- og ti bronsemedaljer, var virkelig en pangstart for alle idrettsinteresserte – men ikke alle nyhetene fra Sotsji var like hyggelige. 7. februar kom nemlig meldingen om at Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde mistet broren. Etter 15-kilometeren dagen etter tok flere av de norske jentene til tårene.

– Det var en utrolig sterk dag i går, men Astrid ville gjerne at vi skulle gå for broren i dag. Det gjorde vi. Vi sto sammen som et lag, og det klarte vi, sa Bjørgen til TV 2 den gangen.

Ellers var OL som seg hør og bør selvsagt spekket med sportslige oppturer. Hvem husker ikke Kjetil Jansrud utrolige grunnlovsgulltid? Eller hvem husker ikke da legendariske Ole Einar Bjørndalen ble tidenes mestvinnende vinterolympier?

– Are you fucking kiddin me?! ropte de danske kommentatorene da Ståle Sandbech måtte ta til takke med sølvmedalje i slopestyle.

Hør danskene ta av i kommentatorboksen i TV 2s uhøytidelige kavalkade øverst!

Dicken, Cocks og Runkosarja
En stund etter Sotsji-OL, skulle det spilles toppkamp i finsk herrehåndball.

«Det viste seg at toeren var bedre enn eneren i finsk toppoppgjør», var noe av det første man kunne lese i kampsaken om møtet mellom de to topplagene. Et halvt år etter møttes de to igjen...

Ødegaard-feber
En mann – eller rettere sagt en ungdom – som definitivt heller ikke skal glemmes, er supertalentet fra Drammen, Martin Ødegaard. 16-åringen har hatt hatt et mildt sagt fantastisk år, og 15 år og 118 år gammel ble Norges nye stjerne tidenes yngste eliteseriespiller da han kom inn etter 72 minutter i kampen mot Aalesund.

Siden har det bokstavelig talt «ballet på seg», og det finnes vel ikke noen bedre måte å oppsummere Ødegaards fantastiske år enn med en egen Ødegaard-kavalkade. Eller hva med å se den nydelige minidokumentaren om supertalentet én gang til?

Tøff tid for Northug
En tidlig morgen i begynnelsen av mai smalt det på Byåsen i Trondheim. Bak rattet i den svarte audien satt Norges største skistjerne Petter Northug.

I blodet hadde han alkohol, og bare et halvt døgn etter krasjet innrømmet 28-åringen at han hadde kjørt med promille. Mandag 5. november ble en real blåmandag for Northug, og i et intervju med TV 2 snakket skikongen ut om den alvorlige ulykken.

– Det har vært et tøft døgn. Det har vært hardt. Jeg er lei meg og skuffet over det jeg har gjort, og de jeg har skuffet som står meg nærmest. Det en veldig tøff tid for meg, sa Northug til TV 2.

Suárez-glefsing og latterliggjøring av hjemmenasjonen
I sommer skulle det spilles fotball – og ikke hvor som helst. Brasil var 2014-VMs vertsnasjon, og hvilket fantastisk mesterskap det ble. Her kan du se tyskerne håne argentinerne under gullfesten.

Eller hva med et rørende gjensyn med Eduardo (12), gutten John Carew møtte i Brasil, og som fikk være med å se fotballkamp på ærverdige Maracana?

VM-stjernene snakket norsk, Luis Suárez glefset til mot Giorgio Chiellini, James Rodríguez skjøt seg inn i VM-historiebøkene og Tyskland latterliggjorde Brasil med 7-1 i semifinalen. Suárez' biting betydde sågar også gode penger for en lykkelig sørlending. Hva mer kan man si? Mye! Men vi får nøye oss med dette foreløpig.

Kvinnelag med draktsjokk
Utpå sensommeren fikk vi også være vitne til at noen svært spesielle sykkeldrakter kom i medienes søkelys.

Det colombianske kvinnelaget, med det for øvrig svært velklingende navnet Bogota Humana-Solgar-San Mateo, vartet opp med en drakt noe utenom det vanlige – og ja, her er det bare å se og nyte: De som designet denne drakten visste nøyaktig hva de gjorde.

Nakendrakten skapte sterke reaksjoner i sykkelverdenen, og balnt andre var UCI-sjef Brian Cookson ute og uttalte seg kritisk.

– Til alle som har tatt opp saken med en viss sykkeldrakt. Vi er på saken. Det er helt uakseptabelt utfra enhver form for anstendighet, skrev Cookson han på Twitter.

Fotball er gøy!
Fotballen er idretten som ruller og går året rundt, uansett hva. Og godt er det. For fotballen fôrer oss med noen svært humoristiske øyeblikk, inne i mellom alt alvoret.

At det er moro å se legendariske Ivar Hoff gå i den klassiske kommentatorfellen, og at det er moro å se Davy Wathne få seg en kalddusj på Brann Stadion, er kanskje ikke så rart.

Men også det å se Mats Møller Dæhli rundlure landslagets materialforvalter og det å høre 16 år gamle Kasper etterligne TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker, kan få oss til å trekke på smilebåndet.

Håndballgull og videogull
Nettseriene «2 mot 1», FC Football og Premier Leaks har gått sin seiersgang gjennom året og spesielt høsten, og på tampen ble seriesatsingen toppet med #2EM, som tok for seg håndballjentene nede i Ungarn.

Rumpekåring og pinlig stevnemøte var blant faktorene som dukket opp nede i Øst-Europa, og etter to uker med håndballspill av aller ypperste klasse, kunne Camilla Herrem synge julen inn, som så mange ganger før – og samtidig feire håndballjentenes EM-gull.

Fra «2 mot 1»-serien må dette sies å være et av mange høydepunkter. FC Football var vi innom lenger oppe i saken, og fra Premier Leaks toppet det seg totalt med årets siste ordinære episode, der 16 år gamle Kasper som nevnt leverte varene.

Helt til slutt nevner vi at Molde tok «The Double» og Brann rykket ned etter å ha blitt ydmyket av Mjøndalen.

Mye er nevnt, mye er glemt.

Finner du ikke noe av det over interessant? Vel, da får du kikke videre:
«2 mot 1»: Har du nok bodylotion?
Sjekk Neymars superfrekke straffe på trening
Espen med helfrekk salto-scoring
Videoen som knuser internett-ryktene
Se Northug kommentere ydmykelsen av Hellner og Sverige
#2EM: Her vil hun helst ikke bli truffet av ballen
Helfrekk Panenka-straffe i den australske ligaen
Her slår rytterne løs på hverandre midt under Vuelta-etappen
Nå er parykk-mysteriet fra Liverpool-kampen løst
Slik rundlurte Elabdellaoui Juventus-stjernene

Hva er ditt høydepunkt i sportsåret på tv2.no i år 2014? Ta diskusjonen i kommentarfeltet nedenfor videosenteret!

Fortsatt ikke fornøyd? Bla det gjennom de mest sette sportsvideoene i videoboksen nedenfor eller se tv2sporten.no sin uhøytidelige videokavalkade øverst!