GRØT: -Bare fantasien setter grenser.  FOTO: TV 2
GRØT: -Bare fantasien setter grenser.  FOTO: TV 2

Grøt av alle slag

Her finner du oppskrift på: Bygotto med julesmak, Trekornsgrøt, Mango og chilikompott og mye mye mer. Kun fantasien som setter grenser!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byggotto med julesmak

Dette trenger du:

200 g perlebygg (polerte byggkorn) eller byggryn
½ mellomstor sjalottløk
2 ss olivenolje
2 dl eplemost
2 l vann eller kylling eller grønnsakskraft
1 ss smør
Salt og pepper
2 bunt persille
1 beger matfløte
sitron
3-4 biter av ferdig stekt ribbe skåret i små treninger, dampet pinnekjøtt i terninger eller skiver finhakket bacon eller flesk ( stekt)
Rester av fisk kan også brukes .
1-2 epler

Slik gjør du:

Legg byggryn i bløt 4-5 timer.
Hell av bløtevannet.
Finhakk sjalottløk og surr i olje til løken er blank, tilsett avrent bygg og hell over eplemost.
Kok inn og tilsett vann eller kraft, kok opp og la trekke til all kraft er absorbert.
Skyll persille, hold av litt til ”dryss”, hakk opp resten og kok i matfløte i ca 15 min.
Kjør sammen til en glatt grønn masse i en blender eller bruk en stavmikser.
Smak til med salt og pepper og ev noen dråper sitron.
Skjær bacon eller flesk i små terninger og stek gyllent og sprøtt.
Legg det på kjøkkenpapir for å trekke ut stekefett.
Vend den kremede persillen inn i den kokte byggen, smak til med salt og pepper.
La byggotto stå og trekke 3-4 min før servering.
Topp byggotto med terninger av rester av ribbe, pinnekjøtt, fisk eller sprøstekt bacon, finhakket eple og persilledryss.

 

Trekornsgrøt med sviskekompott eller mango og chili

Dette trenger du:

2 dl grovvalset havregryn
2 dl rugflak
1 dl grovt bygg
8 dl vann
¾ ts salt
50 g quinoa
1 dl eplemost

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en gryte og kok til grøten får grøt konsistens, 10-15 min.
Tips: Grøten kan også lages helt enkelt på havregryn, quinoa byttes ut med linfrø eller sesamfrø.

 

Sviskekompott

Dette trenger du:

500 g stenfrie svisker (gjerne lagt i bløt et par timer)
1/2 dl vann
Skall og saft fra ½ sitron
100 g rørsukker
1 vaniljestang
Eventuelt litt madeira, portvin, appelsinjuice eller eplemost

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en kasserolle, kok opp, la trekke ved svak varme.
Når sviskene er møre mos de med baksiden av sleiva.
Smak til med sukker, sitronskall og litt madeira eller annet.
Server med hasselnøtter eller valnøtter som er ristet/ lettstekt i panne og skyr eller kesam/rømme med et kaneldryss.

 

Mango og chilikompott

Dette trenger du:

2 mango
½ rød chili
Ca 200 rørsukker
1 ts sitronsaft


Slik gjør du:

Del mango i terninger og kok i en kasserolle sammen med finhakket chili (uten frø og hinner).
La trekke på svak varme til mango safter seg .
Tilsett sukker og la sukker smelte og saften koke inn.
Smak til med sitron eventuelt litt mer chili.
Server med karamelliserte gresskarkjerner eller nøtter.
Rist 100 g gresskarkjerner eller nøtter i en panne over middels varme.
Tilsett 1 ss honning og ¼ ts salt og vend inn i gresskarkjernene eller nøttene .
Avkjøl på bakepair.

 

Byggrynsgrøt, mettende og sunt

Bløtlegg 1 ½ - 2 dl byggryn, gjerne Sjåkgryn i 6-7 timer.
Kok oppbløtte byggryn i 6 dl melk i 30-40 min, til grøten tykner og byggryn er myke.
Smak til med salt.
Vaniljestang eller hel kanel kan kokes sammen med grøten.

Forslag til hva som servers på grøten, salt og søtt:

Til et helt måltid start med en porsjon grøt med salt tilbehør og avslutt med søtt tilbehør.
Her kommer noen forslag :
- Rester av julemat, kjøtt fisk i terninger
- Finhakket spekemat
- Sprøstekt bacon
- Lettstekte pinjekjerner, eller hakkede nøtter
- Revet godt lagret ost
- Honning, epleterninger
- Tørket eller frisk frukt i biter, hakkede nøtter
- Müsli med bær drysset over grøten
- Finrevet brunost
- Rosiner, nøtter, honning og kanel

Kun fantasien som setter grenser!

 

Havregrøt

Havregrøt kokes etter anvisning på posen.
Havregrøt kan kokes med vann eller melk.
For en ekstra smak til havregrøt kokt på vann, tilsett litt eplemost mot slutten av koketiden.
Havregrøt trenger noen saltkorn for å få den rette smaken.
Hel vaniljestang eller kanelstang kan også kokes sammen med havregryn.
Servering, se tips byggrynsgrøt!


Rømmegrøt

Dette trenger du:

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt
sukker og kanel


Slik gjør du:

Ha rømmen over i en kasserolle og kok under lokk i 2 min.
Rør inn halvparten av melet.
Rør kraftig så kommer smøret fram.
Skum det av.
Rør inn resten av hvetemelet og spe med varm melk.
Rør godt slik at grøten blir glatt og klumpfri.
Kok grøten i ca 8 min.
Salt grøten og server med smør, sukker og kanel, spekemat eller rester av julemat.
Tips:
Skal grøten stå litt før servering, hell litt melk over grøten, det hindrer snerk.
Rømmegrøt tykner når den blir stående og melken røres inn i grøten før servering.
Kok opp på nytt.

Tips: Får du ikke nok smør ut av grøten (tar du ut for mye smør vil grøten også miste noe av sin rømmesmak), smelt usaltet smør og øs av det klare gule smøret (ikke bunnfallet) og server til grøten.