Risgrøt hører til på julaften.   Foto: NTB scanpix
Risgrøt hører til på julaften.   Foto: NTB scanpix

Risgrøt og riskrem til jul

Risgrøt hører til på julaften formiddag og er basis til julaftens dessert. Her finner du mange gode tips!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her finner du tips til hvordan du kan koke risgrøt i stekeovnen, om du skal ut og gjøre de siste ærend før jul.

Risgrøt blir ofte servert julaften formiddag og riskrem lages av restene.
Riskrem er for mange den tradisjonelle juledesserten. Den som er så heldig å finne en mandel i grøten blir den heldige vinner av en marsipangris.
Hva med riskrem servert i porsjonsglass lagvis med karameliserte valnøtter og bær-saus?

Til riskremen hører rød saus. Den kan lages på tradisjonelt vis av rød saft og jevnes med potetmel eller den kan lages på halvtinte/frosne jordbær/bringebær som kjøres til en fyldig saus i foodprocessor og smakes til med melis eller sukker.
Bringebærsausen bør siles før servering for å fjerne de små bringebærstenene.

Slik gjør du:

Kok risgrøt etter anvisning på pakken.
La 1 kanelstang og 1 splittet vaniljestang koke med grøten.
Avkjøl.
Risgrøt til riskremen bør ikke være for fast.

Riskrem

ca 5 dl kald risgrøt
3 dl kremfløte
1 ss sukker
Revet skall av ½ sitron eller appelsin
Eventuelt hakkede mandler eller 1 hel mandel

Pisk kremfløten med sukker
Bland risgrøten med kremen.
Smak til med revet sitronskall, kun det gule.

 

Risgrøt kokt i stekeovn

For de som skal på jobb eller bruke formiddagen til andre ting, kok grøten i kald stekeovn!

Les og lær:

I ”gamle” dager brukte man å sette grøten i en ”høykasse”, det vil si en kasse kledd med høy for å ta vare på varmen. Grøten fikk stå i kassen til den var ferdig kokt.
I dag kan vi bruke stekeovnen.
Kok opp grøten. Legg på lokk og sett grøtkjelen i kald stekeovn. Lukk igjen døren og la grøten stå i stekeovnen i 4-5 timer.
Litt kortere tid sett temperaturen på stekeovnen til 80 grader, sett inn den oppkokte grøten og la stå i 1 ½ -2 timer.
Før servering, tilsett eventuelt litt mer melk og rør opp grøten under oppvarming.

 

Byggrynskrem med ”rå” tyttebærsaus

80 g byggryn
6 dl melk
2-3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
2 dl kremfløte
Tilbehør: rød bærsaus for eksempel laget av tyttebær eller bringebær

Legg byggryn i bløt natten over.
Kok byggrynene i bløtevannet ca 15 min.
Hell av kokevannet og tilsett melk, sukker, vaniljesukker og salt.
Kok opp.
Senk temperaturen, legg på lokk og la grøten koke 45 min til den har fått en fyldig konsistens og grynene myke.
Rør om en gang i mellom, slik at grøten ikke legger seg ved i bunnen av kasserollen.
Avkjøl grøten.
Pisk kremfløte og vend inn den kalde grøten.
Server med rød bærsaus eller ”rå” tyttebærsaus

 

”Rå” tyttebærsaus

ca 250 g tyttebær
3-4 ss melis eller sukker
Mos tyttebærene til en glatt pure i hurtigmikser.
Sil tyttebærsausen gjennom en sikt og smak til med melis eller sukker.