VAFFELGLEDE: Gled mange med vafler i julen. Foto: NTB scanpix
VAFFELGLEDE: Gled mange med vafler i julen. Foto: NTB scanpix

Vafler til alle anledninger

Her finner du oppskriften på potetvafler, Sjømannskirkens vafler, rømmevafler og så mye mer!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vafler smaker godt til frokost, lunsj, aftens og som kaffemat. Kan serveres med kjøtt eller fisk, salt eller søtt.
Husk også at vaffeljernet kan brukes til å friske opp tørt brød, og til å lage smakfulle ostesmørbrød.
Smør på sennep og kremost, og legg skiver av ost mellom to brødskiver sammen med skiver av kjøtt eller fisk og urter. Press godt sammen og stek i vaffeljern.

 

Potetvafler til julens restemat (glutenfrie)

Dette trenger du:

600 g skrelte mandelpoteter
2 egg
2 eggeplommer
2 dl crème fraiche
Salt og pepper

Slik gjør du:

Riv potetene på et rivjern.
Press sammen de revne potetene og press ut det du kan av vann. Bruk hendene eller press ut gjennom et dørslag / sil.
Tilsett egg, eggeplommer og crème fraiche, og smak til med salt og pepper.
Stek små potetvafler i varmt vaffeljern til vaflene er gyllenbrune.
Server til alle typer julemat, salt og søtt.

 

Sjømannskirkens vafler (10-15 plater)

Dette trenger du:

2 egg
1 dl sukker
2 dl skummet kulturmelk
2 dl melk
½ dl vann
Ca 350g hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
125 g smeltet smør

Slik gjør du:

Rør sammen til en glatt røre og la rører stå og svelle i ca 10 min før steking.

 

Grove vafler med brunost og havregryn, 10-12 plater

Dette trenger du:

2 dl havregryn
2 dl sammalthvete grov
2-3 dl hvetemel
1 ts salt
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
½ dl sukker
1 dl revet brunost
3 egg
6 dl skummet melk
3 dl matyoghurt eller skummet kulturmelk
1 ½ dl olje (soya, solsikke, mais eller raps)


Slik gjør du:

Bland sammen det tørre (bruk 2 dl hvetemel).
Visp sammen egg, melk, yoghurt og olje.
Visp inn i det tørre til en glatt røre.
La svelle 6-8 min før steking.
Om nødvendig tilsett mer hvetemel eller spe med litt melk om røren er blitt for tykk.
Stek i middelsvarmt vaffeljern.
Henger vaflene fast, smør med litt olje på de første platene.

 

Havregrynsvafler – et litt sunnere alternativ

Dette trenger du:

3 dl havregryn
3 dl sur skummet melk
3 dl lettmelk
3 egg
3 ss rapsolje til baking eller annen nøytral olje
1-2 ss sukker
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts natron eller bakepulver
½ ts salt
Hvetemel, gjerne like deler grovt og fint mel til passe tykk deig.


Slik gjør du:

La havregryn svelle i den sure skummede melken i ca 15-20 min. Visp sammen resten av ingrediensene og bland inn havregrynblandingen.
La røren stå i 3 dl havregryn og svelle videre 15 min før steking.

 

Rømmevafler (uten egg)

Kan servers med rørte bær til dessert eller som en forrett/ lunsjrett med skiver av gravet eller røkt fisk. Du kan også bruke spekemat, salat og sennep eller urtedressing.

Dette trenger du:

5 dl seterrømme/rørosrømme
1 ts salt
1 ts bakepulver eller natron
Ca 3 ½ dl hvetemel
Ca 1 ½ dl kaldt vann

Slik gjør du:

Visp opp rømmen og tilsett resten av ingrediensene.
Pisk til en glatt røre.
La svelle i 15-20 min.
Server med sukkerdryss, rørte bær eller med for eksempel laks, ørret og salt til en liten lunsj eller kvelds-rett.

 

Vafler uten egg, melk og gluten

Dette trenger du:

Ca 250g lys melblanding, Toro glutenfri
6 dl vann, eventuelt rismelk eller soyamelk
50 g sukker
172 ts bakepulver
20 g maisennamel
75 g margarin uten melk, eventuelt 1 dl rapsolje til baking
2 ½ ts eggerstatning

Slik gjør du:

Pisk alt sammen til en glatt røre og la røren svelle ca 20 min.
Spray vaffeljernet med formfett mellom hver steking eller pensle med rapsolje eller annen nøytral olje.

NB! Husk at vaffeljernet må ikke være brukt til å stekt vafler med melk, egg eller hvetemel tidligere!