Julekake med rosiner.   Foto: TV 2
Julekake med rosiner.   Foto: TV 2

God gammeldags julekake

Her har du oppskriften som gir deg tre deilige julekaker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

God gammeldags julekake med rosiner (3 stk)

Dette trenger du:

400 g smør
1 l melk
3 dl sukker
Ca 300 g rosiner eventuelt sukat
Ca 1 ½ kg hvetemel, begynn med 1 kg
1 ss kardemomme
2 pk gjær

Slike gjør du:

Smelt smør, tilsett melk og sukker, og varm opp til fingervarmt.
Fersk gjær løses opp i litt av væsken, tørrgjær tilsettes sammen med melet.
Tilsett rosiner, 1 kg mel, kardemomme og eventuelt tørrgjær.
Elt sammen til en smidig og glatt deig, som slipper bakebollen.
Dekk med plast og sett til heving 30–40 min.
Gni bakebordet med litt smør og gni inn hendene med smør.
Elt sammen deigen, del i tre emner.
Elt og form til 3 runde kaker og legg på bakepapirkledt stekebrett.
Snitt rundt kanten med en tynn spiss kniv og trykk kaken ned på midten.
Dette vil gi julekakene en rund fin fasong.
Dekk med et klede og la kakene etterheve i 45-50 min.
Pensle med sammenpisket egg tilsatt 1 ts sukker og 2 ss vann.
Stek i varm stekeovn, nederste rille 175 grader i ca 45 min.
Avkjøl på rist.

TIPS: Deigen kan lages kvelden i forveien.
Lages som beskrevet, men med kald melk.
Bruk romtemperert smør og tilsett det ”klattvis” i deigen etter at mel er arbeidet inn i deigen.

Husk at kakene fortsatt må etterheve i 45-50 min etter at de er formet!