DREPT: De to politioffiserene Wenjian Liu (32,
t.v.) og Rafael Ramos (40) ble skutt og drept i New York lørdag kveld norsk tid
av 28 år gamle Ismaaily Brinsley. (Foto: AP Photo/John Minchillo/Handout via Reuters)
DREPT: De to politioffiserene Wenjian Liu (32, t.v.) og Rafael Ramos (40) ble skutt og drept i New York lørdag kveld norsk tid av 28 år gamle Ismaaily Brinsley. (Foto: AP Photo/John Minchillo/Handout via Reuters)

Politimennene Wenjian og Rafael skutt og drept i New York

Politioffiserene Wenjian Liu (32) og Rafael Ramos (40) ble skutt mens de satt i patruljebilen på et gatehjørne i Brooklyn. Den antatte gjerningsmannen skal ha skutt seg selv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld skriver New York Post at begge de to politifolkene som ble skutt lørdag er drept. Minst én av politifolkene skal ha blitt skutt i hodet.

Foreløpige opplysninger tyder på at de to politifolkene jobbet overtid i forbindelse med en antiterrorøvelse da de ble skutt på kloss hold av en enslig gjerningsmann. Politifolkene var uniformert og satt i en uniformert bil.

Under en pressekonferanse i natt uttalte politisjef i New York-politiet William Bratton at drapene er å se på som en ren henrettelse. 

Han sa også at den antatte gjerningsmannen, Ismaaiyl Brinsley (28), skal ha publisert «anti-politi»-meldinger på sosiale medier i kort tid før hendelsene. Det er ingen konkrete mistanker om at han skal ha vært med i noe nettverk.

– De ble henrettet i et bakholdsangrep. I dag mistet vi to av New Yorks beste politimenn, sa Bratton.

Gjerningsmannen død

Den mistenkte gjerningsmannen flyktet til en t-banestasjon i nærheten etter hendelsen, der han trolig begikk selvmord. Han er funnet død, med skuddskader, på t-banestasjonen.

Skyteepisoden skjedde rundt klokken 15 lokal tid. Et vitne forteller til New York Post at gjerningsmannen begynte å «pumpe kuler» inn i patruljebilen.

ÅSTED: Det blir satt opp et bånd rundt åstedet der to politimenn ble skutt og drept lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
ÅSTED: Det blir satt opp et bånd rundt åstedet der to politimenn ble skutt og drept lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Det hørtes ut som skudd fra ett våpen, sier vitnet Derrick McKie til avisen.

De siste månedene har politiet i USA blitt sterkt kritisert etter at flere svarte afroamerikanere er blitt skutt av politiet. Det brøt ut opptøyer i flere amerikanske byer da det ble kjent at politimannen som skjøt og drepte den ubevæpnede 18-åringen Michael Brown i Ferguson, ikke blir tiltalt.

Nyhetsbyrået Ap er blant nyhetskildene som natt til søndag melder at gjerningsmannen også skal ha skutt eks-kjæresten sin tidligere lørdag. Hun skal være skadd, men ikke drept.

Store protester

Også i New York har det vært omfattende protester etter at 43-årige Eric Garner døde som følge av en pågripelse i juli. Garner ble lagt i bakken av flere hvite politifolk, og det hele ble filmet av en forbipasserende.

Opptaket viser at en av politimennene, Daniel Pantaleo, tok kvelertak bakfra på 43-åringen, noe som er ulovlig i henhold til New York-politiets vedtekter.

Garner hadde astma og opptaket viser at han stønner at han ikke får puste. Kort tid etter mistet han bevisstheten og ble erklært død ved ankomst sykehuset. Politimannen slapp tiltale.

Det er ikke kjent hva som er motivet for lørdagens skyteepisode i New York.

Artikkelen utvides