Slagrammet avvist på utecafé fordi han hadde feil bukse

Utslitt etter julehandelen måtte Murat F. Kiziltan (57) snu i døren på Logehaven i Bergen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Monica og Murat har vært gift i 25 år. Kona reagerer på hvordan mannen ble behandlet.
Monica og Murat har vært gift i 25 år. Kona reagerer på hvordan mannen ble behandlet.

For ett år siden ble Murat Fatih Kiziltan rammet av hjerneslag. Til vanlig er det ikke så lett å se at han har en alvorlig diagnose.

Men når han blir sliten blir beina tunge og den høyre armen samarbeider ikke like godt.

Det var etter en handletur fredag ettermiddag at han måtte hvile seg på den velkjente utekaféen Logehaven i Bergen sentrum. 

– Jeg skulle bare til byen for å handle julegaver til min kone og mine to døtre, de vil jeg handle til selv, sier Kiziltan.

Ikke fin nok bukse

Da han kom inn i Logehaven svimmel og sliten, ble han stoppet av en servitør som sa han måtte forlate stedet fordi han angivelig ikke fulgte kleskodene.

– Han sa jeg måtte ut fordi jeg hadde på meg joggebukse, forteller Kiziltan.
Etter at han fikk slag har Kiziltan vansker med finmotorikken og kan derfor ikke bruke vanlige bukser med knapper og glidelås.

Hans kone gjennom 25 år reagerer kraftig på behandlingen.

– Jeg gikk to meter bak han og bar alle julegavene, da jeg så servitøren komme løpende. Jeg trodde de mente han var full, og det kan jeg forstå fordi han går ustøtt når han er sliten. Jeg forklarte derfor at han hadde fått slag og trengte å sitte ned, forteller Monica Bergersen.

Måtte gå

Servitøren skal da ha ropt på en overordnet og forklart at mannen hadde blitt rammet av slag, men til liten nytte.

– Han andre sto fast på at min mann måtte forlate stedet. Da spurte jeg om det var slik at dersom man måtte ha en spesiell type klær på grunn av en funksjonshemming, så var man ikke velkommen på Logehaven? Ja, svarte han – slik var det, forteller Bergersen.

Dermed måtte paret snu og finne et annet sted hvor 57-åringen fikk hvile.

Hendelsen skjedde ved 18-tiden fredag kveld og det var godt med folk på uteserveringen. Paret opplevde avvisningen som svært krenkende.

– Jeg ble sjokkert og følte at det var noe galt med meg. Jeg følte meg veldig dårlig, de fulgte en logikk jeg ikke forstår. Om sommeren kan man sitte der med shorts og t-skjorte, og man tar seg gjerne en kopp kaffe med utejakken på, sier Kiziltan.

Daglig leder Jan Skulstad i Dikterstuerne beklager hendelsen.
Daglig leder Jan Skulstad i Dikterstuerne beklager hendelsen.

Ny forklaring

Daglig leder Jan Skulstad i Dikterstuerne som Logehaven er en del av har en annen forklaring på hvorfor mannen ble avvist.

– Pleier dere avvise folk på grunn av klærne?
– Nei, vanligvis gjør vi ikke det. Da må det være ekstremt, sier Skulstad.
– Denne mannen hadde på seg joggebukse. Er ikke det fint nok for å komme inn her?
– Jo, joggebukse skal ikke være noe hinder for å komme inn her.
– Men hva har skjedd her da?
– Slik jeg har fått det muntlig overlevert, ble han avvist av andre grunner. De påstår at han hadde hatt hjerneslag og hadde en fremtoning som vakten måtte stanse. Dette er alle dørvakters mareritt å skulle ta en beslutning på så kort tid. Så hender vi at de gjør feil og det beklager vi veldig overfor den det gikk utover, sier Jan Skulstad.

– Lyver på seg funksjonshemming

Han forteller at de ofte opplever at fulle folk forsøker å lyve seg inn på utestedet under dekke av å være hjerneskadet.

– Den typen argumentasjon møter vi ofte fra dem som gjerne ikke har et hjerneslag. Dørvakten må ta avgjørelsen og i dette tilfellet så syns jeg han har gjort rett som dørvakt. Men det ble selvfølgelig en feil vurdering som dessverre gikk ut over denne personen, påpeker Skulstad.

Han etterlyser et bevis som folk med funksjonshemming bør bære med seg.

– På den måten så vil det ikke oppstå en slik situasjon og etablisementene kan ha ryggen fri, for de som kontrollerer de, sier Skulstad.

Slagrammede avvises ofte

Leder i landsforeningen for slagrammede Roger Amundsen er ikke overrasket over historien. Meldinger om slike hendelser tikker jevnlig inn.

– At man blir avvist skjer ofte, men det er ikke så vanlig at de argumenterer med feil klær. Det er helt ille at det skal være sånn at et slikt sted ikke kan ta vare på sine medmennesker, sier han.

Som regel blir slagpasienter tatt for å være overstadig beruset.

– Har man hatt slag så halter man gjerne, man blir gjerne lam i den ene armen og det ser ut som om man er full, rett og slett. Jeg blir betenkt når jeg hører slike historier, sier Amundsen.

Vil holde seg unna 

Etter slaget er Murat Fatih Kiziltan sjelden i byen. Etter fredagens hendelse er han usikker på om han kommer til å dra tilbake.

– Det er så få ganger vi drar til byen nå på grunn av situasjonen min. Denne gangen gledet jeg meg til å dra til byen, men det ble ødelagt på grunn av dette her. Jeg er et ordinært menneske! Er det noe galt med mitt utseende? Det tenker jeg på, sier Kiziltan.