REDDET: Gravide Julie Tylor (t.v.) overlevde gisseldramaet i Sydney mandag. Hennes nære venninne Katrina Dawson og daglig leder Tori Johnson døde. (Foto: NTB Scanpix/Eight Selborn Chambers)
REDDET: Gravide Julie Tylor (t.v.) overlevde gisseldramaet i Sydney mandag. Hennes nære venninne Katrina Dawson og daglig leder Tori Johnson døde. (Foto: NTB Scanpix/Eight Selborn Chambers)

Slik går det med gravide Sydney-gissel Julies (35) baby

Venninnen ofret livet for å redde gravide Julie Tyler i kryssilden mellom terroristen og spesialpoliti på Lindt café.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
DREPT: Katrina Dawson
DREPT: Katrina Dawson

Julie Taylor overlevde gisseldramaet på Lindt café i Sydney mandag. Hun var på kafe med sin nære venninne Katrine Dawson da Man Haron Monis (50) tok 17 mennesker som gisler mandag formiddag.

Både Dawson og Taylor jobbet som advokater i firmaet Eight Selborn Chambers som ligger i samme område som den populære sjokoladekaféen i Darling Harbour i sentrum av Sydney.

Ifølge Telegraph ble trebarnsmoren drept mens hun beskyttet sin gravide venninne.

Hyller drept venninne

Fredag sendte Julie Tyler en uttalelse til media, hvor hun hyller sin drepte venn.

– Katrine Dawson var den mest vidunderlige person jeg har møtt noen sinne. Hun var min nærmeste venn, en rollemodell og fortrolige. Hennes mot og styrke var, og fortsatt er en trøst og inspirasjon for meg, skriver Tyler.

Hele uttalelsen er gjengitt i Australske ABC News online.

Familien helt knust

38 år gamle Dawson hadde nylig giftet seg. Hun jobbet som advokat, og et besøk på Lindt Cafe var en av hennes daglige rutiner.

DREPT: Tori Johnson.
DREPT: Tori Johnson.

Hennes bror fortalte avisen The Australian at familien er helt knust etter å ha fått vite at Katrina ble drept.

– Hun brukte hvert øyeblitt av sitt liv til venner og familie, og vil bli dypt savnet av alle som har kjent henne. Mine tanker og medfølelse går til familien, som jeg har lært å kjenne og elske, skriver Julie Taylor.

Dawson etterlater seg tre barn på åtte, fem og tre år.

Uskadet baby i magen

Julie Taylor bærer selv på sitt første barn. Etter å ha overlevd et 16 timers langt mareritt, fryktet hun at barnet i magen var skadet.   

– Min mann og jeg har blitt fortalt at vårt ufødte barn er friskt og uskadet etter denne krisen. Hvis alt går bra, og det er ingen grunn til å tro at det ikke vil, vil vårt dyrebare barn bli født om noen få måneder, skriver Taylor som nå er 20 uker ut i svangerskapet. 

sin uttalelse takker hun også de andre gislene særlig den andre drepte Tori Johnson som var sjef på Lindt café.

– Selv om vi ble kjent under de verst tenkelige forhold, føler jeg meg priviligert for å ha kjent deg. Jeg vil alltid huske deg som en snill, hensynsfull, nøktern og modig person, sier Julie Tylor.

Psykisk syk ekstremist

Man Haron Monis som sto for det 16 timer lange gisseldramaet i Sydney, var psykisk syk, besatt av ekstremisme og godt kjent for politiet fra før.

Australias statsminister Tony Abbott sa på en pressekonferanse tirsdag morgen at mannen brukte IS-symbolikk for å gjennomføre gisselaksjonen.  

– Mannen hadde et langt rulleblad med voldelig kriminalitet, opptatthet av ekstremisme og mental ustabilitet. Under hendelsen forsøkte han å dekke over sine handlinger med symbolikken til dødskulten IS, sa Abbott.

Den 50 år gamle iranskfødte flyktningen Man Haron Monis tok 17 mennesker som gisler i Lindt-kafeen i sentrum av Sydney. Han ble drept da spesialpoliti stormet kafeen natt til tirsdag etter at det ble hørt skudd.