Norge ga svenskene bank og sikret finaleplass

– Det har kostet så ekstremt mye, sier tårevåt Nora Mørk.

Norge-Sverige 29-25

De norske håndballjentene er klare for EM-finale etter at de banket Sverige i semifinalen fredag kveld.

Svenskene slo tilbake etter en norsk drømmestart og sørget for at Norge bare ledet med to til pause.

Men i andre omgang tok de norske jentene ansvar og styrte inn til Norges sjuende strake EM-finale.Den prestasjonen er Thorir Hergeirsson fornøyd med.

– Jeg har sagt i hele høst at vi kommer til å bli steike bra. Men jeg har ikke helt visst når vi skulle bli det. Nå er vi litt foran skjema, sier han etter kampen.

– Det har kostet meg ekstremt mye
Nora Mørk var aldri i tvil om at svenskene skulle bankes.

– Akkurat nå kjenner jeg ingenting. Jeg er i sjokk. Vi bestemte oss for at svenskene ikke skulle forstå hva som traff dem i dag. Det var enveiskjøring. Vi banket og slo på dem hele kampen. Vi er i finalen, det er helt sykt, sier hun.

Mørk, som har vært en av Norges viktigste spillere i mesterskapet, har slitt med alorlige skader gjennom hele karrièren. Etter seieren mot Sverige tok hun til tårene.

– Jeg klarer ikke prate. Jeg er stolt av alle, og jeg er så stolt av meg selv. Det har kostet så mye, men det er så verdt det når jeg står her i dag, sier hun med tårer i øynene.

Hyller keeperhelten
Helt bakerst sto Silje Solberg nok en stor kamp med flagget på brystet. Keeperen var strålende fornøyd etter at finalen var sikret.

– Det var så gøy i dag. Jeg var så sliten på slutten og det er deilig at det går og at vi er i finalen. Jeg føler meg helt med fra start, hele laget har vært med, vi har vært syke og jeg er så stolt av alle, sier hun.

Solberg fikk også skryt av Hergeirsson etter kampen.

– Det er dårlig gjort av meg å ikke si Silje når jeg skryter av forsvaret. Hun står fantastisk godt. Det er utrolig gøy å se at vi er i ferd med å bygge opp en ny verdensklassemålvakt, sier han.

Camilla Herrem måtte stå over mot Ungarn, men var tilbake og bidro sterkt fredag.

– Det har vært så mye snakk om sykdom og alt mulig piss. Så kommer vi ut i dag og gjør akkurat det vi skal gjøre. Svenskene har faktisk ikke en sjanse. Det er så deilig fordi vi har tatt alt med knusende ro mens de har hauset opp alt, sier hun.

Drømmestart
Norge fikk en strålende start på oppgjøret med tre kjappe scoringer. Silje Solberg stengte kiosken bak og skuddene satt i motsatt ende av banen.

Dermed måtte svenskene ta timeout etter bare elleve minutter.

Men peptalken hadde ingen umiddelbar nytte. Norge spilte til tider fantastisk håndball, og de svenske jentene klarte ikke å henge med.

Etter halvspilt omgang begynte likevel prestasjonene til de norske jentene å svinge, og Sverige fikk samtidig mer flyt i angrepspillet.

– Blendende angrepshåndball
Til pause sto det 13-11 i favør de norske jentene.

– Jeg synes vi spiller helt blendende angrepshåndball i starten. Svenskene løper etter og har ingen sjanse. Det var en fryd å se på, sa TV 2s håndballekspert Frode Scheie i pausen.

Men ikke alt var perfekt.

– Vi blir udisiplinerte, og svenskene kontrer på oss. Vi har en periode der vi taper 6-1. De periodene må bli kortere, var dommen fra ekspertkollega Randi Gustad.

Styrte inn til seier
Svenskene fortsatte å yppe seg i andre omgang, men klarte aldri å ta igjen forspranget til de norske jentene.

Hergeirssons mannskap satte opp tempoet hver gang Sverige nærmet seg. På tampen raknet det helt for svenskene og Norge vant 29-25.

Dermed venter Spania i EM-finalen søndag.