Raser mot FpUs julekalender:
– Noe av det jævligste jeg har sett

Luke 18 i Fremskrittspartiets ungdom sin julekalender handler om tvangsutsendelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Smakløst og skammelig, kommenterer en Facebook-bruker.

– Fuck dere, folkens, skriver en annen.

Årsaken til de sterke reaksjonene er å finne i luke 18 av julekalenderen FpU har på sine Facebook-sider. Kalenderen skal vise til hva Frp har utrettet i regjering, og temaet bak torsdagens luke var tvangsutsendelser.

«Politiets utlendingsenhet har hittil i år gjennomført 6700 uttransporteringer. Det er en økning på over 1200 fra samme tid i fjor», skriver ungdomspartiet. Kalenderluken er illustrert av to politifolk som eskorterer en person om bord på et fly.

– Smakløst

Men mange synes ikke å føle noen lun forventning og juleglede over å tenke på asylsøkerne som sendes ut av verdens rikeste land. 

– Gratulerer med årets mest smakløse julekalender, skriver en person i kommentarfeltet.

– Smakløst av dere å bruke dette som en luke i en adventskalender. Er selv medlem av Frp, og jeg vil bare si at dere burde skjemmes over dette, heter det i en annen kommentar.

GOD JUL: Utdrag fra kommentarfeltet på FpUs Facebookside.
GOD JUL: Utdrag fra kommentarfeltet på FpUs Facebookside.

Noen uttrykker støtte til budskapet i kalenderluken, men de fleste er forskrekket over ungdomspartiets budskap i adventen. FpU svarer de mange sinte kommentarene med at dette er mennesker som har fått avslag på sin asylsøknad og som oppholder seg ulovlig i landet. 

– Vi er glade at de som ikke skal være her, blir sendt hjem. På den måten kan vi bruke kapasitet og penger på de som faktisk er ønsket velkommen til Norge, og som skal starte et nytt liv her, skriver FpU.

Ailin (6) ble sendt fra Farsund til Afghanistan

En av kommentatorene har lenket til Bergens Tidendes omfattende oversikt over asylbarna som er sendt ut fra Norge i 2014. Artikkelen oppsummerer hvordan barn ned i fireårsalderen er sendt til foreldrenes hjemland. Samtlige har oppholdt seg minst fire år i Norge. Noen er født her og har ingen tilknytning til landet de er returnert til.

De 76 barna gikk på barnehager og skoler over hele landet og mange kjenner ingen annen tilværelse enn den i Norge.

– Ikke julerelatert

FpU-formann Atle Simonsen understreker overfor TV 2 at kalenderlukene ikke er ment å ha noe julerelatert innhold. 

– Dette er 24 eksempler på hva Frp har fått til i regjering, forklarer Simonsen.

SAMME POLITIKK HELE ÅRET: FpU-formann Atle Simonsen sier julekalenderen ikke er ment å ha julerelatert innhold. Foto: FpU
SAMME POLITIKK HELE ÅRET: FpU-formann Atle Simonsen sier julekalenderen ikke er ment å ha julerelatert innhold. Foto: FpU

– Folk synes å reagere på at dere trekker fram denne saken seks dager før julaften?

– Du kan kanskje si at det hadde vært bedre å hatt denne saken 1. desember enn 18. desember, men det er en detalj. Vi fører samme politikk uansett om det er jul, sommer eller påske, sier Simonsen.

Ser ikke alternativet

Han understreker at et samlet Storting er enig om at asylsøkere som har fått avslag på sin søknad og oppholder seg ulovlig i landet, skal sendes ut. Det den sittende regjeringen har gjort, er å sende ut de med avslag raskere enn tidligere.

– Hvis noen synes det er negativt å sende ut de som har fått avslag, lurer jeg på hva som er alternativet. Om man ikke gjør det, vil jo alle få bli. Da er det bare å legge ned hele asylinstituttet, sier Atle Simonsen.

REAGERER STERKT: SU-leder Nicholas Wilkinson. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
REAGERER STERKT: SU-leder Nicholas Wilkinson. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

– Kvalmt

Sosialistisk Ungdom reagerer sterkt på luke 18 i julekalenderen.

– Å feire med knuste menneskeskjebner i jula, det synes jeg er ganske kvalmt, sier SU-leder Nicholas Wilkinson til TV 2 fredag kveld.

– Jeg er helt enig i at folk må sendes ut raskt og effektivt om de får avslag på søknaden sin. Men å feire over små barn som mister kontakten med det eneste landet de har kjent, og så i jula, det sier noe om hvordan type regjering det er vi har som styrer Norge nå, fortsetter Wilkinson.

Se intervjuet øverst i artikkelen.