Litauere stjal klær fra Fretex – droppet å møte i retten

Politiet løslot 57 personer på grunn av plassmangel i oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politi og domstoler bruker store ressurser på å varetektsfengsle personer som likevel ikke blir fengslet på grunn av plassmangel i norske fengsler.

Denne måneden startet rettssaken mot tre litauere i en omfattende vinningssak i Bærum. Men da saken skulle starte, var de tre som sunket i jorda.

Stjal fra Fretex-containere

2. oktober blir tre litauere tatt for tyveri av sko og klær fra Fretex-containere over hele Østlandet. I en varebil og et eget lagerlokale i Oslo finner politiet til sammen 300 sekker med klær de mener skulle videreselges i Øst-Europa.

– De var pågrepet i starten av oktober i år og det ble gjort undersøkelser opp mot kriminalomsorgen. Da fikk man tilbakemelding om at det ikke var ledige varetektsplasser. Det ble tatt en avgjørelse om ikke å fremstille dem for varetektsfengsling, til tross for at vi mente det var fare for at de kunne stikke av dersom de ikke ble fengslet, sier politiadvokat Morten Stene til TV 2.

Nesten 60 løslatt i oktober

En undersøkelse TV 2 har gjort viser at politiet bare i oktober i år løslot 57 personer som skulle vært varetektsfengslet.

I mange av sakene forelå det allerede en kjennelse fra tingretten om at det var fare for gjentakelse, bevisforspillelse eller unndragelse.

– Det gjelder personer som står bak et stort antall lovbrudd. Det er utenlandske kriminelle der det er en betydelig fare for unndragelse. Det er en veldig krevende prioritering vi må gjøre, sier visepolitimester Kristin Elnæs i Romerike politidistrikt.

Oppnevnt tolker

2. desember møter dommere, politi, tre forsvarere og to tolker til hovedforhandling i saken, men de tiltalte uteblir.

– Retten har oppnevnt to tolker I litauisk. Vi kan vente litt, men det er godt mulig at dere kan bli dimmirtert ganske raskt. For vi har jo ingen av de tiltalte til stede. Er det noen opplysninger som skulle tilsi at de er rett rundt hjørnet, spør dommer Bente Løvik Ulven.

Denne gangen velger dommeren å gjennomføre saken selv om de tiltalte ikke har møtt. Den ene av de tre litauerne dømmes til seks måneders fengsel. De to andre dømmes til fem måneder i fengsel.

Kommer trolig ikke til å sone

Men sannsynligheten for at de noen gang kommer til å sone straffen er liten.

– Det var jo en plan om å varetektsfengsle dem for at de ikke skulle stikke av og sånn sett er ikke påtalemyndigheten overrasket over at de ikke stiller i retten Det får jo store konsekvenser for oss. I mange saker gjør vi mye arbeid. Så viser det seg at når vi er på oppløpssiden eller nærmer oss mål og får en avgjørelse på saken, så må vi kaste kortene, sier Morten Stene.