Ukjent fisk oppdaget på verdens største havdyp

Denne skapningen ble filmet på 8143 meters dyp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fisken har dermed satt soleklar dybderekord.

Ingen har tidligere observert fisk på så ekstreme dyp. Arten pseudoliparis amblystomopsis holdt den tidligere rekorden med 7703 meter.

Den underlige fisken ble filmet av et team av internasjonale forskere i Marianergropen i Stillehavet, det største havdypet på planeten. En gruppe internasjonale forskere opererte et kamera fra forskningsskipet Falkor.

Proteinene bøyes

Jeff Drazen og Patty Fryer fra Universitetet på Hawaii tror det dreier seg om en hittil ukjent art av ringbuker (engelsk: snailfish). Ringbuker er kjent for å trives på ekstreme dyp, og det er en annen variant av arten som holdt den gamle rekorden.

New Scientist skriver at det er svært utfordrende for en organisme å fungere under det kolossale trykket som eksisterer på 8000 meters dyp. Trykket er så stort at det påvirker muskler og nerver og bøyer proteiner ut av form, og livsnødvendige enzymer forstyrres.

Denne fisken ser imidlertid ut til å fikse alle disse utfordringene, der den rolig og uforstyrret glir forbi forskernes kameraer. Fasongen på kroppen er ulik andre kjente ringbuker, så forskerne holder muligheten åpen for at det kan være noe helt annet.

– Snute som en tegneseriehund

Uansett er den ulik alt annet man har sett tidligere, med sin gjennomsiktige kropp, vingeaktige finner og ålelignende hale.

– Den er utrolig skjør, og når den svømmer, ser det ut som om den har et tørkepapir flytende bak seg. Den har også en merkelig snute, som minner mest om en tegneseriehund, sier Alan Jamieson ved universitetet i Aberdeen til BBC.