Tsunamien i Det indiske hav

  • Andre juledag 2004 inntraff en serie undersjøiske jordskjelv i Det indiske hav, hvorav det kraftigste målte hele 9,3 i styrke. Det kraftigste på 40 år.
  • Det største skjelvet fant sted vest for Sumatra klokken 07.58 lokal tid, 01.58 norsk tid.
    Jordskjelvene utløste en tsunami med kjempemessige bølger som skyllet over øyene i Bengalbukta og deretter kystområdene rundt Indiahavet i stor utstrekning.
  • Det offisielle tallet på omkomne er vel 184.000 mennesker. Det anslås likevel at tallet på omkomne er nærmere 230.000. Minst 125.000 ble skadet og over halvannen million mennesker ble hjemløse.
  • Verst gikk det ut over provinsen Aceh, nord i Indonesia. Over 130.000 mennesker er bekreftet omkommet i Indonesia.
  • 84 nordmenn ble identifisert omkommet. 81 av disse var turister i Thailand, mens tre omkom på Sri Lanka.
  • Det anslås at sjokkbølgene beveget seg i en hastighet på inntil 800 km/t.
  • De første bølgene nådde Sumatras vestkyst etter 30 minutter. Deretter kysten av Thailand, Myanmar, Malaysia, Sri Lanka, India, Maldivene, Somalia, Kenya, Tanzania og øyene Rodrigues, Mauritius og Réunion.

Tsunamien som rammet landene rundt Det indiske hav 26. desember 2004 tok livet av minst 184.000 mennesker. Dette er de bekreftede, registrerte omkomne. Det reelle tallet er trolig nærmere 230.00.

81 av de omkomne var nordmenn som ferierte i Thailand. Tre nordmenn omkom på Sri Lanka.

Julen 2004 anslås det at rundt 7000 nordmenn ferierte i Thailand, av disse befant vel 5000 seg i Phuket-området.

Anslagsvis 4000 nordmenn opplevde flodbølgekatastrofen på nært hold, de aller fleste i Thailand. 

Følg minnemarkeringen ti år etter direkte HER!

REDDET: Turistene som bodde på Kamala Beach Hotel klamret seg fast da kjempebølgen oversvømte området langt innover land. Foto: Gro Storteig/Scanpix
REDDET: Turistene som bodde på Kamala Beach Hotel klamret seg fast da kjempebølgen oversvømte området langt innover land. Foto: Gro Storteig/Scanpix

Familien Valsø var på juleferie på strandhotellet Kamala Beach i Phuket da katastrofen inntraff.

– Vi var nettopp våknet og bodde heldigvis i tredje etasje. Vi løp ut og ble stående og filme, forteller Benn Valsø (50) til TV 2, ti år etter.

På de unike opptakene til Valsø, ser man hvordan ferieidyllen brått endret seg da den første bølgen skylte inn over stranden.

– Vi var fanget i en felle, og visste ikke hva vi skulle gjøre, men vi hadde utrolig flaks rett og slett, sier familiefaren om dramaet de plutselig ble en del av.

Vi advarer om sterke scener i videoopptakene. 

OMKOM: 60 mennesker omkom på Kamala da tsunamien traff og oversvømte det flate strandområdet. Foto: Gro Storteig/Scanpix
OMKOM: 60 mennesker omkom på Kamala da tsunamien traff og oversvømte det flate strandområdet. Foto: Gro Storteig/Scanpix

Ytet service mens dramaet pågikk

Flytemadrasser, biler og solsenger fløt med vannmassene, og vann strømmet inn over hotellområdet, før hovedbølgen skapte panikk blant de som oppholdt seg på plassen.

Alt under palmehøyde ble oversvømt av kjempebølgen, og desperate barneskrik hørtes mens folk klamret seg fast for ikke å bli tatt av de enorme vannmassene.

– Vi besøkte Kamala året etter, da var det meste oppe og gikk igjen og de hadde satt opp et eget minnesmerke der. Noe av det jeg husker best fra andre juledag 2004 er hvordan lokalbefolkningen og de ansatte jobbet og ytet service til tross for dramaet som utspilte seg. De løp og hentet mat til oss og ønsket ikke at vi skulle få noe dårlig inntrykk av landet, forteller Valsø.

Khao Lak, Phuket, Krabi og Phi Phi øyene ble hardest rammet i Thailand hvor over 5300 mennesker ble bekreftet omkommet.

Fryktet en ny og større bølge

Askerkvinnen Gro Storteig bodde også på Kamala Beach  Hotel.

Da hun oppdaget vannet som fosset inn tenkte hun kun på familiens sikkerhet.

– Jeg hadde bare én tanke i hodet der og da, og det var å redde femåringen, fortalte hun til TV 2 i 2004.

Mens vannet steg, fryktet hotellgjestene at det ville komme en tredje og enda større bølge.

Gro Storteig satte derfor på svøm for å komme i sikkerhet, med femåringen på ryggen.

– Noen kastet heldigvis en isoporbit til meg da de så at jeg strevde. Uten den hadde det vært vanskelig å svømme med ham på ryggen, da vannet bevegde seg i alle retninger. Det var som å svømme motstrøms, men fire ganger verre, sa Storteig.

Vel 60 mennesker ble bekreftet omkommet i området rundt Kamala etter tsunamien.