Xenonlys gir bedre lys enn halogenpærer - men det er ikke bare å bytte ut den gamle typen lykter med nye likevel. Illustrasjonsfoto
Xenonlys gir bedre lys enn halogenpærer - men det er ikke bare å bytte ut den gamle typen lykter med nye likevel. Illustrasjonsfoto

Mange kjører rundt med ulovlige lys

Nå ber NAF bruktbilkjøpere passe på.

Laster inn forumet...

Mørketiden er over oss for fullt. Det blir seint dagslys - og raskt skumring. Store deler av døgnet kjører vi dermed rundt i mørket. 

Akkurat i denne årstiden er det kjempeviktig med gode lys. De fleste har fått med seg at xenonlys er langt bedre enn vanlige halogenlykter.

Men det er ikke så enkelt som å bare bytte ut de gamle lyktene med xenonlys. Det er nemlig ulovlig - og trafikkfarlig.

Les også: Hvordan kan dette koste 15.000 kroner?

- Husk å sjekke

- Xenonlys i halogenlykter gir feil lysbilde og derfor er et problem for trafikksikkerheten. Selv om dette er forbudt selger både privatpersoner og bilforhandlere biler med ulovlige xenonlys. Skal du kjøpe bruktbil, må du sjekke dette, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Riktig lys på bilen er livsviktig. Har du skitne halogenlykter med xenonlys får man i tillegg til feil lysbilde, feil spredning på lyset og blender møtende bilister.

Les også: Bedre billys? Nei, det er ikke lovlig

Rett til å få dekket

- Feil ved og feiljusterte lys gir dårligere trafikksikkerhet. Derfor må biler ha den lyktetypen de er typegodkjent for. Tukling med dette er farlig både for en selv og medtrafikantene, mener Engebretsen.

Er du så uheldig at du har kjøpt bil med ulovlige xenonlys, må du klage. Ble bilen annonsert med xenonlys og det ikke er lov, har du rett på å få dekket utskifting av lyset.

Les også: Går lyset? Det kan bli kjempedyrt

Strengere kontroll

Siden en bil med xenonlys selges dyrere enn en bil med vanlige lys, har man også rett til å kreve et prisavslag på bilen.

- Ulovlig xenonlys oppdages på EU-kontrollen og da må bilen vises på nytt med riktig lysutstyr. I løpet av våren 2015 blir også kontrollen av xenonlys strengere på EU-kontrollen, fortsetter han.

Les også: Hvordan får jeg ekstralysene til å sitte?