FÅR NYTT LIV: Eventyrklassikeren fra Tsjekkia vil fra julen 2016 vises i en digitalisert utgave på norsk TV. Foto: NRK
FÅR NYTT LIV: Eventyrklassikeren fra Tsjekkia vil fra julen 2016 vises i en digitalisert utgave på norsk TV. Foto: NRK

Nå endres «Tre nøtter til Askepott»

Den tsjekkiske klassikeren fra 1973 moderniseres med norske EØS-kroner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den folkekjære historien om stuepiken som på magisk vis blir en glitrende prinsesse har trollbundet en hel verden i utallige versjoner i bøker, filmer og på teater.

Men det er én versjon av den eventyrlige historien som står nordmenns hjerter nær – den tsjekkiske filmen som den norske skuespilleren Knut Risan har alle stemmene i, og som i tradisjon tro sendes på NRK hver julaften. 

Digitaliseres

Nå skal klassikeren rustes opp og moderniseres med klarere farger og skarpere bilder. Historien forblir slik den er, men fra neste år vil filmen gi en helt ny og digitalisert seeropplevelse.

Opprustningen er det Norge og våre EØS-midler som står for. Med 7,3 millioner (800.000 euro) skal filmen møte fremtidens teknologi, slik at magien kan videreføres i flere generasjoner. Digitaliseringen gjennomføres i samarbeid med Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, opplyser Regjeringen

To kilometer lang filmrull

Originalfilmen er spilt inn på en filmrull som er mer enn fem kilo tung og over to kilometer lang. Filmrullen, som i dag er lagret i filmarkivet i Praha, er blitt mindre tilgjengelig for nye toppmoderne kinoer og TV-hus. Derfor skal hver millimeter nå repareres, renses, pusses, og digitaliseres.

«Tre nøtter til Askepott» er én av tilsammen ti tsjekkiske filmer som har blitt utvalgt til få en opprustning.

– Det er fantastisk at Norge og Tsjekkia deler denne filmen som en del av vår felles kulturarv. Den digitaliserte versjonen kommer til å skape en helt ny opplevelse for seerne, og vil ligge tett opp til hvordan filmen fremstod ved premieren i 1973, sier prosjektleder Anna Batistova ved det tsjekkiske filmarkivet, i en pressemelding. 

– Viktig å bevare kulturarven

Tsjekkia mottar i alt 131,8 millioner euro i EØS-midler. Støtten er fordelt på egne programmer for blant annet forskningssamarbeid, miljø, helse, sivilt samfunn og kulturarv.

– Vi har to formål med EØS-midlene: Å redusere økonomisk og sosial ulikhet, men også å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana har stor kompetanse på å bevare norsk kulturarv gjennom digitalisering. Deres kunnskap vil komme til nytte i dette prosjektet og bygge opp under lange tradisjoner for kultursamarbeid mellom Tsjekkia og Norge, sier Vidar Helgesen, statsråd for EØS-saker og forholdet til EU i pressemeldingen.