FJERNES: Billboard-plakatene av storfilmen "The Interview" fjernes i Hollywood, California etter at Sony annonserte at de trekker filmen. AFP PHOTO / MICHAEL THURSTON
FJERNES: Billboard-plakatene av storfilmen "The Interview" fjernes i Hollywood, California etter at Sony annonserte at de trekker filmen. AFP PHOTO / MICHAEL THURSTON

Aktivister vil slippe kopier av «The Interview» fra luftballonger over Nord-Korea

Human Rights Foundation vil gjøre alt de kan for at nordkoreanere får se den kontroversielle «The Interview».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag trakk filmgiganten Sony Pictures storfilmen «The Interview», etter et omfattende hacker-angrep og flere drapstrusler. 

Filmen skulle opprinnelig ha premiere i USA 25. desember, men vil nå verken bli vist på kino eller DVD. 

Bruker luftballonger

Plotet i Hollywood-komedien er hvordan to amerikanske journalister skal ta livet av Nord-Koreas leder, Kim Jung-un. Etter trusler, som trolig stammer fra Nord-Korea har kinoene nektet og vise filmen, og Sony har trukket den fra markedet. 

Men organisasjonen Human Rights Foundation (HRF) vil gjøre sitt for at nettopp nordkoreanerne skal få se filmen. 

Leder i HRF, Thor Halvorssen sier til CNN at organisasjonen vil forsøke og kjøpe kopier av «The Interview» så fort som mulig. Deretter er planen å droppe filmene fra luftballonger over Nord-Korea. 

HRF avventer nå svar fra Sony om filmen vil bli sluppet i et annet format.

– Enormt truende

Organisasjonen har de siste to årene jobbet med grupperinger i Sør-Korea for å smugle inn vestlige varer til Nord-Korea – alltid ved hjelp av luftballonger. I tillegg til filmer sendes også DVD-spillere inn i landet. 

I de siste «leveringene» er filmer som Braveheart, Battlestar og TV-serien Desperate Housewives inkludert. 

– Å se noe av dette innebærer risiko for å bli henrettet. Nordkoreanere vet dette, men til tross for det tørster de etter kunnskap og informasjon om omverdenen, sier Halvorssen til The Hollywood Reporter.

– «The Interview» er enormt truende for Kim. De tolererer ikke noe annet bilde enn dem som Gud, og denne filmen ødelegger hele fortellingen, sier HRF-lederen. 

Målet for organisasjonen og tilsvarende grupper i Sør-Korea er å hele tiden utvide nordkoreaneres perspektiv på hva samfunnet egentlig består av. 

– Kan vi få tak i lovlige kopier av filmen vil vi sende så mange som mulig, sier Halvorssen. 

HRF håper å få sendt inn de første filmene i løpet av januar. Ballongene sendes opp fra hemmelige steder i Sør-Korea, og flyr så høyt at de ikke blir skutt ned. 

En timer utløser pakker som faller ned fra ballongene, og havner hos helt tilfeldig nordkoreanere.