Pinnekjøtt

Med tilbehør

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Pinnekjøtt og kålrotstappe

Velg røkt eller urøkt pinnekjøtt.
Beregn 350-400 g pinnekjøtt pr person.
De fleste kjøper pinnekjøtt ferdig oppdelt i lange eller korte biter.
Kjøper du hel side, del pinnekjøtt-”ribben” på langs mellom hvert ribben (du trenger en god kniv og en sag). Legg kjøttet til utvanning i kaldt vann 10-12 timer.

De fleste foretrekker å dampe pinnekjøttet over en rist eller på bjørkepinner (uten bark). Pinner til å dampe pinnekjøttet på kan også kjøpes på butikken.
Pinnekjøtt kan også dampes på en seng av kokefaste poteter.
Legg pinnekjøttet over bjørkepinner (uten bark) eller trepinner/trerist (kjøpes i dagligvarehandel) som legges i bunnen av en kasserolle. En fiskekjele med rist fungerer også bra. Vannet skal stå i høyde med underlaget. Legg på lokk og la kjøttet dampe i ca 3 timer til det løsner fra benet. Trekketiden er avhengig av om pinnekjøttet kommer fra lam eller sau. Pass på at det ikke koker tørt, etterfyll vann om nødvendig.
Pinnekjøttet kan legges under grillen en kort stund før servering, slik at det blir knasende sprøtt.
Server pinnekjøttet med kålrotstappe og gode poteter (Mandel, Ringeriks, Gulløye eller Kerspink).
Kokesjyen brukes som saus.
Noen velger å servere vossakorv/en grov smakfull pølse ved siden av pinnekjøttet. Del pølsen opp i serveringsbiter og damp sammen med pinnekjøttet de siste 15 min.

Kålrotstappe
1 stor kålrot
2-3 skiver sellerirot
Evt 1-2 gulrøtter
Vann, salt
Muskat
2-3 ss smør eller ca 2 dl fløte
Fett/kraft fra pinnekjøttet

Skrell grønnsakene og del i biter. Kok godt møre i lettsaltet vann og hell av kokevannet. Mos de kokte grønnsakene, - bruk en ”stapper” eller en stavmikser. Rør inn smør eller fløte og smak til med kraft fra pinnekjøttet, salt, pepper og litt revet muskatnøtt.