Espen Fiveland kutter snusen med GMN:

– Det trykker i hodet!

Han skulle slutte å snuse med God morgen Norge 1. januar, 2015. Torsdag fortalte han at han hadde tyvstartet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i høst gikk God morgen Norge-programleder Espen Fiveland med på å slutte å snuse, med kollegaer og seere som vitner.

Planen var å slutte 1. januar, 2015, men torsdag overrasket Fiveland kollegaene og sa at han allerede hadde vært snusfri i ett døgn.

– Jøss, er det derfor du har vært så sur i dag, spøkte medprogramleder Vår Staude før de gikk av luften.

Merker abstinensene

Fredag fortalte programlederne hvordan de to første døgnene hadde vært.

– Jeg har det helt greit, men jeg er inne i en abstinensperiode. Det trykker i hodet. I går sov jeg ekstremt dårlig, og jeg svettet og rykket om hverandre. Det var som om kroppen sa at jeg ikke skulle sove, men måtte finne nikotin, forteller programlederen.

I studio hadde han besøk av psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg som skal være Fivelands motivator når det står på som verst.

– Det Espen føler nå er ganske normalt. Nikotin er veldig avhengighetsskapende, og kroppen din skal nå prøve å venne seg til å ikke få det lenger.

Skal testes

I reklamepausen måtte Fiveland ta turen på toalettet og ta nikotintest for å se om avfallsstoffene var ute av kroppen. Det var de ikke.

NIKOTINTEST: Vår Staude vil være trygg på at Espen Fiveland ikke jukser. FOTO: TV 2.
NIKOTINTEST: Vår Staude vil være trygg på at Espen Fiveland ikke jukser. FOTO: TV 2.

– Denne testen tester deg for kotinin. Det ligger i systemet i tre-fire dager, så om et par uker viser forhåpentligvis testen noe annet, trøstet Hesselberg.

Fiveland har uansett begynt å innse hvor mye tid og penger han har brukt på uvanen.

– Det er først nå jeg ser hvor stor del av livet mitt snusen har vært, og hvor mye kontroll nikotinen har tatt over kroppen min. Jeg tenker at -søren, den kontrollen skal jeg ha tilbake, sier Fiveland.

Engasjement og heiarop

God morgen Norges Facebook-sider har Fivelands snuskutt ført til stort engasjement, hundrevis av støtteerklæringer og mange gode tips:

– Heier på Espen, dette går bra, du er jo vestlending!

– Det ligger i hodet. Var overrasket hvor lett det var å slutte å røyke. Da jeg bestemte meg var det ingen sak. Lykke til!!

– Be din kjære fortelle deg hvor godt det er å kysse en ikke-snuser. Du som er skikkelig mannfolk greier dette, vet du!

FÅR STØTTE: God morgen Norge-seerne får følge Espen Fivelands vei mot et snusfritt liv. Det engasjerer på Facebook. FOTO: Privat/Facebook
FÅR STØTTE: God morgen Norge-seerne får følge Espen Fivelands vei mot et snusfritt liv. Det engasjerer på Facebook. FOTO: Privat/Facebook

Programlederens egen plan er å holde seg i aktivitet så mye som mulig.

– Nå skal jeg bruke tankevirksomheten min på trening. Jeg må prøve å legge en strategi, og så får vi se hvordan det går, sier en optimistisk Fiveland.

– Men du må huske å ta med deg en sånn test neste gang også da, slik at vi vet at han ikke lurer oss, smiler Vår Staude før de takker Hesselberg for besøket.