VILLE KJEMPE FOR IS: Tenåringene Sabina Selimovic og Samra Kesionovic har fortsatt status som savnet i Interpols systemer. Ifølge rapporter skal en av jentene være død. Foto: Interpol
VILLE KJEMPE FOR IS: Tenåringene Sabina Selimovic og Samra Kesionovic har fortsatt status som savnet i Interpols systemer. Ifølge rapporter skal en av jentene være død. Foto: Interpol

Tenåringsjenter dro for å kjempe med IS – nå skal en være død og en savnet

Samra og Sabina var bare 15 og 16 år gamle da de dro fra Østerrike for å kjempe med IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Ikke let etter oss. Vi skal tjene Allah og dø for ham», skal det ha stått på en lapp de la igjen til familiene sine i Wien.

Samra Kesinovic og Sabina Selimovic rømte hjemmefra i april til krigsherjede Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS.

Et halv år senere kom det rapporter om at jentene var giftet bort til lokale IS-medlemmer og at begge var blitt gravide. De skal ha kommet i kontakt med foreldrene sine og var desperate etter å komme hjem. Jentene fryktet for sine liv.

Både østerriksk politi og Interpol har ettersøkt jentene siden de forsvant, men har ikke klart å finne de to venninnene.

Død

Nå skal en av jentene er død, mens den andre er savnet. Det sier den israelske FN-eksperten David Scharia til den israelske nettsiden ynetnews.com.

– Vi har nylig fått informasjon om to 15-årige jenter av bosnisk opprinnelse som forlot Østerrike, hvor de hadde bodd de senere årene. Alle, både familiemedlemmer og landenes etterretningstjenester, leter etter dem. Begge ble rekruttert av IS. En ble drept under kamper i Syria, mens den andre er forsvunnet, sier Scharia i intervjuet.

Østerriksk UD kan ikke bekrefte dødsfallet overfor nyhetsbyrået APA, skriver avisen The Local.

Rømte via Tyrkia

Jentene skal ha fløyet fra Wien til Ankara i Tyrkia. Deretter skal de ha reist videre til Adana-regionen sør i Tyrkia. Hva som har skjedd etter det, vet man ikke.

Enkelte oppdateringer på sosiale medier har kommet, men man antar at jentenes kontoer er overtatt av andre. Mange av bildene som er lagt ut av jentene skal være manipulerte.

IS bruker jentene og deres sosiale medier som lokkemiddel for andre jenter, slik at flere rekrutteres til IS sine grupperinger i Syria og Irak.

– Det største problemet er å få folk tilbake til Østerrike. Når de først har dratt dit er det nesten umulig å få dem tilbake, har en talsperson fur østerriksk UD, Karl-Heinz Grundboeck, tidligere uttalt.