Dramatisk møte med tyv:

Mannen som jaget Jan med kniv skulle sittet i fengsel

Bare i oktober ble 57 fanger som skulle vært fengslet sluppet fri på grunn av plassmangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjekk oversikt over hvor mange fanger som ble sluppet fri i ditt politidistrikt lengre ned i artikkelen!

En biljakt i Stavanger 28. november i år endte med at sjåføren kjørte inn i en politibil og tente på bilen han hadde stjålet. Politiet pågrep gjerningsmannen, en 34 år gammel mann som nylig hadde blitt prøveløslatt – og siktet ham for 10 nye forhold.

– Han ble pågrepet på fredagen. Kort tid etter tok politiet kontakt med Kriminalomsorgen og ba om en fengselsplass, men fikk til svar at det ikke var mulig å skaffe plass. Dette førte til at han halvannet døgn senere måtte løslates, sier politiinspektør i Rogaland politidistrikt Sigve Espeland til TV 2 Nyhetene.

Truet med kniv

En uke senere treffer Jan Helgeland på personen han tror står bak et innbrudd i båten sin. Det viser seg å være den løslatte 34-åringen, som slettes ikke likte å bli oppdaget.

Kilde: TV 2.
Kilde: TV 2.

– Da han innså at jeg ringte politiet prøvde han først å ta etter en flaske som lå på bakken. Deretter dro han opp en kniv fra venstre lomme. Mens han gjorde det, sprang jeg og satte meg i bilen. Han tok meg igjen akkurat i det jeg fikk låst døra, forteller Helgeland til TV 2.

Politiet pågrep nok en gang 34-åringen. Denne gangen med det politiet mener var tyvegods – blant annet en pose full av gullvarer.

Måtte slippe løs annen fange

Tilbake på politihuset i Sandnes fikk politiet nok en gang beskjed om at det ikke er plass i varetekt for 34-åringen.

– Vi måtte foreta en omprioritering og i stedet løslate en annen gjenganger som vi fengslet for noen måneder siden. Det som da skjedde var at denne andre gjengangeren ble sluppet ut på gaten igjen på veldig kort varsel. Vi mener det er veldig stor fare for at denne som nå er løslatt begår ny kriminalitet innen kort tid, sier politiinspektør Sigve Espeland.

– Vi har hatt fulle hus over flere år, men de siste månedene har vi fullere hus enn noen sinne. Vi gjør hva vi kan for å stille til rådighet varetektsplasser, men det svaret som er det eneste som vil hjelpe er flere fengselsplasser, sier direktør Marianne Vollan i Direktoratet for kriminalomsorgen.

TV 2 har vært i kontakt med påtaleledere i alle norske politidistrikt. De bekrefter at politiet stadig oftere må løslate personer i vinningssaker og ran- og narkotikasaker. Her er noen av svarene TV 2 fikk:

– I løpet av oktober var det seks tilfeller der vi var nødt til å løslate på grunn av mangel på varetektsplasser, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt.

– Siste året har vi løslatt 35 personer, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

– Siden august i år har vi måttet slippe 55 personer på grunn av at det er helt håpløst å finne plass, sier visepolitimester Kristin Elnæs i Romerike politidistrikt.