«Engler» reddet TV 2 fra flomdrama – fikk heltemedalje

De to gårdbrukerne risikerte livet for å redde TV 2-teamet fra de enorme vannmassene under flommen i Gudbrandsdalen i fjor

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under storflommen i Gudbrandsdalen i fjor at de to gårdbrukerne Terje Myrhaugen Gustavsen og Anne Grete Letrud risikerte livet for å redde TV 2s nyhetsteam fra de enorme vannmassene i Veikledalen. 

Torsdag ble de hedret med Carnegies heltemedalje.

Fikk medalje i rådhuset

Utdelingen fant sted i rådhuset på Vinstra hvor også ordføreren var tilstede

– Vi synes dette er flott, men jeg vil ikke kalle oss helter. Vi gjorde bare så godt vi kunne for å hjelpe. Det var mange helter under flommet som risikerte livet for andre, bare tenk på innsatsen til gravemaskinsjåførene, sier Terje Myhrhaugen Gustavsen til TV 2. 

– Det utviklet seg til en farlig situasjon og det var helt umulig å vite hvor rasene skulle gå, så i ettertid er det ingen tvil om at at det var en risiko å gå ned i dalen til teamet i TV2, fortsetter han. 

Ble innesperret

TV-teamet bestod av reporter Asbjørn Øyhovden, fotograf Olav T. Hustad Wold og linkoperatør Kåre Arnfinn Fostad. De reiste inn til Veikledalen da det ble kjent at befolkningen der skulle evakueres. 

Kort tid etter at de kom inn i området ble brua oversvømmet. Lengre inn i dalen var det umulig å komme seg videre på grunn av flom. Samtidig raste både jord-og steinmasser ned mot veien. 

Takket bygdefolket

Da tok de to gårdbrukerne grep. 

– Vi kaller de to for TV 2s engler. De gjorde en fantastisk handling og vi var utvilsomt i livsfare. Så vi er evig takknemlige for at de kom og hjalp oss. At det finnes sånne folk viser at det er håp i verden, sier reporter Asbjørn Øyhovden.

Også fotografen ønsker å takke bygdefolket i Kvam. 

– Jeg kommer aldri til å glemme denne dramatiske dagen. Og at de to risikerte livet for oss er bare helt fantastisk. Det er bare å takke for at det finnes slike gode mennesker. Jeg vil også takke alle de andre fantastiske bygdefolkene i Kvam. For der stilte alle opp for hverandre, sier fotograf Olav T. Hustad Wold.