RUSSERNE RØRER PÅ SEG: Observasjoner av russiske farkoster har økt kraftig mot slutten av året. Her er det KV Sortland og KV Barentshav som møtes i rom sjø på 72 grader nord 014 grader øst i Barentshavet. Foto: Fredrick Hoffeker/KV, Forsvarets mediearkiv
RUSSERNE RØRER PÅ SEG: Observasjoner av russiske farkoster har økt kraftig mot slutten av året. Her er det KV Sortland og KV Barentshav som møtes i rom sjø på 72 grader nord 014 grader øst i Barentshavet. Foto: Fredrick Hoffeker/KV, Forsvarets mediearkiv

Forsvaret: – Økt russisk aktivitet både i luften og under vann

Forsvaret observerer økt russisk aktivitet langs hele grensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste månedene har det vært en kraftig økning i antall oppdrag der NATO-fly har vært på vingene for å identifisere og avskjære russiske krigsfly som har krenket luftrommet over blant annet Sverige og Baltikum.

De siste månedene har NATO-fly gått på vingene over 100 ganger på grunn av russiske krigsfly.

Døgnvakt i Bodø

Så sent som torsdag morgen ble F-16-maskiner sendt på vingene fra Bodø for å identifisere russiske fly som opererte nord for Norge.

– Dette er en observasjon av et overvåkingsfly som drev aktivitet nord av Norge og som tidligere har operert i områdene. Sånn sett er det ingen dramatikk i det som er gjort i dag, men da vi fikk radarkontakt med disse så sendte vi rutinemessig opp beredskapsflyene for å identifisere dem, sier Brynjar Stordal, pressevakt ved Forsvarets Operative Hovedkvarter til TV 2.

– Tolkes dette som en truende atferd?

– Jeg vil ikke kalle det truende atferd. Men at det er høyere aktivitet nå mot slutten av året, det kan vi si. Både når det gjelder overvåkingsfly og andre kategorier fly, ser vi en økende tendens mot slutten av året, men jeg må legge til at den store økningen har funnet sted i Baltikum og området ved Østersjøen, sier Stordal.

Mer tilstedeværelse både i luften og til havs

De russiske styrkene driver både med treningsaktivitet og overvåking av eget nærområde. Det norske forsvaret rapporterer alle observasjoner inn til Nato.

– Det er en økt tilstedeværelse fra russiske ressurser av alle typer, både i luften, på sjøen og under havoverflaten som vi ser langs hele grensen. Det monitorerer vi og følger med, men det er ingen som har gjort noen offensive handlinger mot norsk territorium på noe vis, understreker Stordal.

Han bekrefter at aktiviteten fra russisk side har tatt seg opp mot slutten av året. Det som er nytt, er at man nå observerer ganske store formasjoner og andre operasjonsmønster.

– De opptrer i større formasjoner ved noen anledninger og kombinerer ulike flytyper, forklarer Stordal.