«NORSK FENGSEL»: Norgerhaven fengsel blir helnorsk etter leieavtalen med Nederland. Foto: Det nederlandske sikkerhet- og justisdepartementet.
«NORSK FENGSEL»: Norgerhaven fengsel blir helnorsk etter leieavtalen med Nederland. Foto: Det nederlandske sikkerhet- og justisdepartementet.

Her skal 242 norske fanger sone fordi det er fullt i Norge

Regjeringen leier fengsel i Nederland på grunn av plassmangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 11 i formiddag signerte norske og nederlandske myndigheter avtalen som gjør at Norge kan sende 242 fanger til Nederland for å sone.

– Vi har altfor få soningsplasser i Norge i forhold til det behovet vi har. Over tid så har kapasiteten ikke blitt utbygd. Med denne avtalen så frigjør vi 242 fengselsplasser i Norge nærmest over natta, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til TV 2.

Neste sommer

Norske fengsler er overfylte. 1192 personer står i dag i kø for å sone en dom her i landet. For å avhjelpe den akutte plassmangelen har Norge leid fengselet «Norgerhaven» i den lille byen Veenhuizen nord i Nederland. Allerede neste sommer blir de første norske fangene sendt sørover.

– Jeg håper at vi i løpet av neste sommer kan begynne å sende fanger til Nederland. Det er først og fremst personer med lange dommer, hvor det ikke er aktuelt med permisjoner ennå. Det kan også være utenlandske personer som soner og som har et utvisningsvedtak, sier Anundsen.

Nederlandske ansatte

Det er nederlandske ansatte som skal passe på de norske fangene. Fengselet blir en underavdeling av Ullersmo fengsel og vil få norsk sjef. Det er norsk straffegjennomføringslov som skal gjelde.

– Fangene vil sone under norske forhold under ledelse av en norsk direktør, sier justisministeren til TV 2.

Men regjeringen får det glatte lag av de fengselsansatte i Norge.

– Det er en skam og en fallitterklæring at vi er kommet dithen at vi ikke klarer å ta vare på egne innsatte. Vi trenger hurtige løsninger, har Geir Bjørkli, leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund tidligere uttalt.

– Hvis de kan komme med en løsning som gir oss 242 plasser til sommeren så skal jeg stille opp på det, men det tror jeg ikke de klarer. Skulle dette vært unngått så måtte vi ha satt i gang prosesser med nye fengsler for seks, sju år siden. Det ble ikke satt i gang og derfor er vi i den vanskelige situasjonen vi er i nå, sier Anundsen til TV 2.

Vil bygge nytt

Regjeringen vil om svært kort tid legge frem en melding om kriminalomsorgen for Stortinget. Her legges det opp til at det må bygges flere nye fengsler i Norge.

– Meldingen vil inneholde et helhetlig perspektiv frem til 2040, med blant annet en oversikt over det fremtidige behovet for fengselsplasser. Det er nødvendig med et kjempeløft i Kriminalomsorgen og denne meldingen legger grunnlaget for det, sier justisministeren.