HENRETTET: George Stinney ble henrettet med den elektriske stol i 1944 for å ha drept to hvite jenter.  Foto: AP Photo / NTB scanpix
HENRETTET: George Stinney ble henrettet med den elektriske stol i 1944 for å ha drept to hvite jenter.  Foto: AP Photo / NTB scanpix

George (14) ble frikjent for drap 70 år etter at han ble henrettet

Ble dømt til døden i for dobbeltdrap på ti minutter av 12 hvite jurymedlemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1944 ble 14 år gammle George Stinney henrettet ved bruk av den elektriske stol i Alabama i USA. Stinney var dømt for å ha drept to hvite jenter.

Den gang innkalte aldri hans hvite forsvarer noen vitner. Han spurte heller ikke ut aktoratets vitner, eller på noen annen måte prøvde å bevise Stinneys uskyld. Trolig var Stinney den eneste svarte personen i hele rettslokalet.

Hele rettssaken tok tre timer, og juryen brukte ti minutter på å bestemme seg for dommen. 

Nå, 70 år senere, er han endelig frikjent for drapene. Det skriver NBC News. 

Familien kjemper

Det var familien til 14-åringen, sammen med en flere advokater som kjemper for menneskerettigheter, som gjenopptok saken for å gi ham en rettferdig rettssak. I januar ble saken ført for retten igjen, 70 år etter 14-åringens død. En hel dag i retten var viet til å avdekke hva som virkelig skjedde.

14-åringen var dømt for å ha drept to hvite jenter, en 7-åring og en 11-åring. Likevel var det mye som taler for at han ikke kunne ha gjort det, selv om han angivelig skal ha tilstått drapene.

Familiens advokat hevdet blant annet at Stinney var på skolen dagen drapene skjedde, og at han ikke kan ha begått dem.

Det var også et spørsmål knyttet til hvorvidt han kan ha flyttet likene til de to jentene til stedet der de ble funnet.

For liten for den elektriske stol

Stinneys to søstre og bror vitnet i retten i januar. De beskrev en livsglad gutt som likte å tegne.

Gutten ble henrettet i Central Correctional Institution i Columbia bare 81 dager etter at drapene skjedde. Han var den yngste som ble henrettet i USA i det forrige århundret.

Den elektriske stolen «Old Sparky» var ikke bygget for en så liten kropp, så han måtte sitte på en telefonkatalog for å bli høy nok. 

Ofrenes familie reagerer

En av slektningene til 11-åringen som ble drept vitnet også i saken da den ble gjenopptatt. Hun beskrev hvordan familien i lang tid har forsøkt å legge saken bak seg, noe som har vært umulig fordi den stadig er trukket fram igjen. Hun ber om at de nå får ro.

Samtidig mener Stinnys støttespillere at saken aldri ble løst. De hevder at det at han var svart gjorde at han ikke fikk en rettferdig rettssak, og at politiet på den tiden ikke undersøkte andre aktuelle drapsmenn. 

Fellende bevis i saken ble heller aldri fremlagt i retten, og er nå forsvunnet.

– Staten, som helhet, har veldig skitne hender, sa forsvarer Miller Shaely i retten.

Dommeren har nå besluttet at dommen fra 1944 skal slettes.