Norske jagerfly brukes til å identifisere russiske fly i nordområdene. Her identifiseres et overvåkingsfly med NATO-betegnelsen Coot. Foto: NOR NATO QRA/Forsvaret
Norske jagerfly brukes til å identifisere russiske fly i nordområdene. Her identifiseres et overvåkingsfly med NATO-betegnelsen Coot. Foto: NOR NATO QRA/Forsvaret

Norske jagerfly sendt på vingene mot nordområdene

– Vi kan bekrefte at det pågår et oppdrag i Nordområdene, opplyser Forsvarets pressetalsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rett før klokken 8 i dag tok to jagerfly av fra Bodø hovedflystasjon med retning mot nordområdene.

De to flyene står på en døgnkontinuerlig beredskap for NATOs Quick Reaction Alert og brukes til å identifisere blant annet russiske fly og fartøy.

– Vi kan bekrefte at det pågår et oppdrag i Nordområdene, mer kan vi ikke si så lenge aksjonene er i gang, sa Brynjar Stordal, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2 torsdag formiddag.

Det var et overvåkingsfly av typen Iljushin Il-18 med NATO-kallenavnet «Coot» i internasjonalt luftrom nordvest av Finnmark, opplyser Forsvaret like før klokken 13. Så langt i år har Forsvarets operative hovedkvarter identifisert 80 fly på 48 oppdrag.

For snart to uker siden brøt norske jagerfly lydmuren for å ta igjen et russisk fly. Det russiske flyet ble identifisert, men Forsvaret ønsket ikke å si noe om hvilken type fly det var som de norske pilotene identifiserte.

NATO: Dramatisk økning

De siste månedene har det vært en dramatisk økning i antall oppdrag der NATO-fly har vært på vingene for å identifisere og avskjære russiske krigsfly som har krenket luftrommet over blant annet Sverige og Baltikum.

De siste månedene har NATO-fly gått på vingene over 100 ganger på grunn av russiske krigsfly.

31. oktober utenfor kysten av Finnmark tok Gøran Hoel, sjef for 331-skvadronen i Bodø, de unike bildene av Russlands nye og topphemmelige superjager SU-34 med kallenavnet «Fullback».

Noen av de russiske jagerpilotene blir provosert når de blir oppdaget av NATO-flyene fra Norge. Under et oppdrag opplevde et norsk jagerfly at den russiske piloten i stor fart kastet seg rett foran det norske F-16-flyet. I et videoopptak blir den norske jagerpiloten så overrasket at han reagerer med å rope; «i helvete», før han tar en rask unnamanøver.