Sony trekker filmen om Kim Jong-un etter drapstrusler

Amerikansk etterretning mener hackingen og truslene kommer fra øverste politiske hold i Nord-Korea. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sony Pictures har nå bestemt seg for å trekke den kontroversielle filmen «The Interview». 

I den nye komedien spiller James Franco (36) og Seth Rogen (32) to journalister som deltar i en CIA-operasjon som går ut på å drepe Nord-Koreas leder Kim Jong Un.

Trusler 

Filmprodusenten begrunner kanselleringen med at ingen av USAs største kinoer ønsket å vise filmen etter trusler fra hackere. 

– I lys av at majoriteten av våre visningssteder ikke vil vise «The Interview» har vi bestemt oss for å ikke slippe filmen 25. desember, heter det i en uttalelse fra Sony. 

Premieren av filmen i New York ble onsdag avlyst, og Sony sier de forstår at kinoene ikke ønsker å vise filmen.

– Vi respekterer og forstår våre samarbeidspartneres beslutning, og vi deler selvfølgelig deres oppfatning om at sikkerheten til de ansatte og kinogjengere kommer først, uttaler Sony. Det skriver BBC. 

VISES IKKE: Filmen
VISES IKKE: Filmen "The Interview" med James Franco og Seth Rogen blir ikke vist på amerikanske kinoer, og Sony har offisielt trukket filmen.  (AP Photo/Columbia Pictures, Sony, Ed Araquel)

Filmselskapet er likevel klare på hva de synes om situasjonen. 

– Vi står side om side ved filmskaperne, og deres rett til å ytringsfrihet. Utfallet av denne saken er ekstremt skuffende. 

Guardians of Peace

Amerikanske forskere har koblet hackingen av Sony Pictures til Nord-Korea.

Ifølge CNN har amerikanske etterforskere kommet frem til at hackingen og truslene har kommet fra øverste politiske hold i Nord-Korea. De begrunner det blant annet med landets svært strenge internett-tilgang. 

En hacker-gruppe kalt Guardians of Peace skal ha stjålet på e-poster og 30.000 interne dokumenter fra Sony i november. 

De nylige truslene mot Sony og kinoene omhandler blant annet trusler om et nytt 9/11. 

– Husk 11. september 2001. Vi anbefaler dere å holde dere unna. Hva enn som skjer de nærmeste dagene bunner i grådighet fra Sony Pictures Entertainment, skrev hackere tirsdag. 

Hollywood reagerer 

Skuespillere og filmskapere i Hollywood reagerer kraftig på at Sony trekker filmen. 

Skuespiller Rob Lowe spiller i filmen, og skriver dette på Twitter: 

– Wow. Alle ga seg. Hackerne vant. Dette er en ren seier for dem. Wow. 

Filmskaper Michael Moore var også raskt ute med å kommentere Sonys beslutning. 

– Kjære Sony-hackere. Nå som dere styrer Hollywood. Jeg vil gjerne ha færre romantiske komedier, færre Michael Bay-filmer og ikke noen flere Transformers. 

Det var kinokjeden Carmike Cinemas, som eier 247 kinoer over hele USA, som først nektet å vise filmen. Deretter fulgte Regal Cinemas og AMC Entertainment opp. 

Filmen «The Interview» har kostet 42 millioner dollar å produsere. Hovedrolleinnehaverne James Franco og Seth Rogen har valgt å ikke møte media etter at truslene ble kjent.