– Hvis du drikker dette, kommer du til å dø!

Craig Ewert lot seg filme mens han tok sitt eget liv på aktiv dødshjelp-klinikken Dignitas i Sveits.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FAKTA: Aktiv dødshjelp 

 • I Norge er aktiv dødshjelp forbudt. Straffeloven §233 fastslår at den som forvolder en annens død eller medvirker til dette, straffes med fengsel i minst åtte år. Straffen kan nedsettes dersom den drepte samtykket.
 • Aktiv dødshjelp er tillatt i Belgia, Nederland, Luxembourg og delstatene Washington og Oregon i USA. 
 • Sveits har ingen spesifikk dødshjelpslovgivning, men loven klargjør at det ikke er straffbart med uegennyttig bistand til en som ønsker å begå selvmord. Dette har åpnet for en praksis med assistert selvdrap utført på for eksempel klinikken Dignitas. 
 • Ifølge «Foreningen en verdig død» velger fem nordmenn årlig å avslutte livet sitt i Sveits.
 • En undersøkelse utført av TNS Gallup for TV 2 viser at et flertall av befolkningen mener aktiv dødshjelp bør tillates.

Dignitas

 • Privatklinikken Dignitas ble etablert i Zurich i 1998 av Ludwig Minelli.
 • For å kunne søke om aktiv dødshjelp i form av assistert selvdrap på klinikken må pasientene være medlemmer av Dignitas og betale et engangsbeløp og årsavgifter.
 • Ifølge Dignitas hadde de i 2010 vel 6.000 betalende medlemmer.
 • Ifølge Dignitas er over 70 prosent av de betalende medlemmene personer de aldri hører noe fra. De oppfatter dette som en slags dødsforsikring, at medlemmene når som helst kan søke om assistert selvdrap og få det innvilget hurtig.
 • Ifølge Dignitas dør flere av deres betalende medlemmer en naturlig død enn å komme til Sveits og få utført assistert selvdrap.
 • Ifølge Dignitas har de seks leger som gjennomgår alle søknader og hvis innvilget skriver ut resepter på de dødelige medikamentene.
 • Ifølge Dignitas og The Wall Street Journal er prisen på å få utført assistert selvdrap hos Dignitas i 2014 på vel 100.000 norske kroner. Dette skal dekke selskapets utgifter, reiseutgifter, oppholdsutgifter samt frakt av kiste til den avdødes hjemland.
 • Ifølge Dignitas varierer tallet på antall utlendinger som får utført assistert selvdrap mellom 100 og 150 årlig.
 • I løpet av de siste fem årene har 611 utenlandske personer valgt å begå assistert selvdrap hos Dignitas i Sveits.
 • Antallet er mer enn doblet siden perioden mellom 2001 og 2004. 
 • «Selvdrapsturistene», som forskerne kaller dem, kommer fra land hvor assistert selvdrap eller aktiv dødshjelp er forbudt.
 • Flertallet av de som utfører assistert selvdrap hos Dignitas er tyskere og briter, deretter følger franskmenn og italienere.
 • Dignitas har utført assistert selvdrap for personer fra 31 ulike land i alderen 23 til 97 år. Gjennomsnittsalderen er 69 år. 58 prosent av selvdrapene er begått av kvinner.
 • Kilde: Journal of Medical Ethics/Dagens Medisin/PBS

For første gang på nett i Norge viser TV2.no eksklusivt den kontroversielle dokumentaren «The suicide tourist», hvor ALS-syke Craig Ewert tar sitt eget liv på aktiv dødshjelp-klinikken Dignitas i Sveits.

 • Tlf/SMS/MMS: 02255
 • Fra utlandet: +47 915 02255
 • E-post: tips@tv2.no

I filmen følger vi den da 59 år gamle pensjonerte professoren og hans kone de fire siste dagene av hans liv, før de drar til Zurich i Sveits.

Selve dødsøyeblikket er også filmet. Med kona Mary tilstede samt to medhjelpere fra Dignitas, drikker Craig en dødelig blanding av sovemedisiner før han sovner inn til tonene av Beethovens niende symfoni.

Craig Ewert var amerikansk professor i datavitenskap. Han var gift med Mary i 37 år og de hadde to barn, Ivan og Katrina.

I april 2006 fikk han diagnosen ALS, amyotrofisk lateral sklerose.

ALS-pasienter lever gjennomsnittlig mellom to til fem år etter diagnosen, men noen lever mye lenger.

For Craig Ewert utviklet sykdommen seg raskt. Da han ble dramatisk verre bestemte han seg for å oppsøke aktiv dødshjelp-klinikken i Sveits.

– Det er begrenset hvor lenge man kan se seg selv forvitre før man ser på det som er igjen og sier: «Dette er et tomt skall», forklarte han.

Craig fryktet at sykdommen til slutt kom til å kvele ham til døde.

– Mest sannsynlig på en måte som er mye verre og mer smertefull enn dette, sa han mens han forberedte seg på å avslutte sitt eget liv i Sveits.

– Hvis jeg ikke gjør dette, er valget mitt hovedsaklig å lide og påføre min familie enda verre lidelse før jeg likevel dør, sa han.

FAMILIEN: Mary og Craig Ewert omkranset av barna Katrina og Ivan. Foto: Point Grey Pictures
FAMILIEN: Mary og Craig Ewert omkranset av barna Katrina og Ivan. Foto: Point Grey Pictures

– Selvdrap er en fantastisk mulighet

Et assistert selvdrap betyr at det er pasienten selv som må drikke eller innta den dødelige dosen.

Sveits er det eneste landet i verden som tillater at utlendinger kan komme og få utført denne formen for aktiv dødshjelp.

Det har resultert i at Dignitas-klinikken siden oppstarten i 1998 har medvirket til å arrangere assistert selvdrap for over 1000 utlendinger fra hele verden, i sveitsisk media fremstilt som selvdrapsturister.

– Vi vet alle at folk begår selvdrap. Når du sier at selvdrap ikke burde forekomme gjør du det til et tabu. Vi burde endre det og si at selvdrap er en fantastisk mulighet for mennesker til å gjenopprette en situasjon som er uutholdelig, sier Ludwig Minelli som startet og driver Dignitas i Sveits.

MATES: Den siste tiden måtte Mary hjelpe Craig med å spise. Foto: Point Grey Pictures
MATES: Den siste tiden måtte Mary hjelpe Craig med å spise. Foto: Point Grey Pictures

Ønsket ikke barna tilstede

Craig Ewert bestemte at det ville være lettere å gjennomføre sitt selvdrap dersom de to barna hans, Ivan og Katrina, ikke var tilstede når han tok sitt eget liv.

– Jeg er glad for at han tok den avgjørelsen for meg. En del av meg ville gjerne være der, mens en annen del tenkte: «Dette blir tøft», forteller datteren Katrina Ewert.

– Kan ikke ta sjansen på å bli torturert

Craig og kona Mary ankom Zurich to dager før hans planlagte dødsdag.

De møte da doktor Hans-Jurg Schweizer som tok den formelle avgjørelsen om å innvilge Craig resepten på medikamentene han trengte for å ta sitt eget liv.

– Jeg er lei av sykdommen, men jeg er ikke lei av å leve. Jeg liker livet og vil at det skal fortsette, men det er umulig. Jeg kan ikke ta sjansen på å bli torturert istedenfor å avslutte denne reisen og begynne på den neste. Jeg skal gjøre noe som jeg ikke hadde valgt hvis jeg ikke måtte. Det er trist, men jeg går dødens eventyr i møte. Skulle det være noe etterpå har jeg det eventyret, sa Craig dagen før han skal ta sitt eget liv.

DIGNITAS: Arthur Bernhard fra Dignitas forbereder Craig og Mary på det som skal skje. Foto: Point Grey Pictures
DIGNITAS: Arthur Bernhard fra Dignitas forbereder Craig og Mary på det som skal skje. Foto: Point Grey Pictures

Egne selvdraps-leiligheter

Dignitas har egne leiligheter som kun benyttes til assistert selvdrap.

Arthur Bernhard fra Dignitas er en pensjonert sosialarbeider og den som gjør klar den dødbringende dosen og hjelper Craig med å drikke den.

– Jeg har lært hvor fascinerende mennesket er, et fantastisk vesen. Menneskets evne til å føle og tenke. Selv i livets siste øyeblikk er de sterke. Man ser hvor fascinerende livet er. Det er kanskje derfor jeg har fortsatt med dette, forteller han.

Deretter får Craig en medisin for å styrke magen før den dødelige dosen med sovemedisin skal inntas.

SISTE KYSS: Mary tar farvel med sin ektemann gjennom 37 år. Foto: Point Grey Pictures
SISTE KYSS: Mary tar farvel med sin ektemann gjennom 37 år. Foto: Point Grey Pictures

Alle selvdrap blir filmet

Alle assisterte selvdrap blir filmet av Dignitas for å dokumentere overfor politiet at pasienten selv drikker den dødelige dosen frivillig.

– Hvis jeg ikke gjennomfører det kommer jeg til slutt til å lide og påføre familien min lidelse. Så dør jeg, trolig på en måte som er mye mer slitsom og smertefull enn denne måten. Jeg har valget mellom død, eller lidelse og død. Dette valget gir mening for meg, sa Craig.

– Jeg har hatt et ganske bra liv. Jeg tror jeg kan ta farvel og si: «Takk, det har vært gøy. Jeg ville gjort det samme om igjen», la han til.

DØR: Til tonene fra Beethovens niende symfoni og med Mary ved sin side tar Craig Ewert sitt eget liv på Dignitas-klinikken i Sveits. Foto: Point Grey Pictures
DØR: Til tonene fra Beethovens niende symfoni og med Mary ved sin side tar Craig Ewert sitt eget liv på Dignitas-klinikken i Sveits. Foto: Point Grey Pictures

– Jeg elsker deg, ha en trygg reise

Idet den dødelige dosen er klar tar kona Mary farvel med sin ektemann gjennom 37 år.

– Jeg elsker deg. Jeg elsker deg, kjære. Så veldig høyt, Ha en trygg reise. Så ses vi senere. God reise og sov godt, sier hun mens hun kysser Craig farvel.

30 minutter senere blir Craig Ewert erklært død.

Dagen etter forteller Mary barna, familien og omverden at Craig nå er død.

– Egentlig mistet jeg Craig for seks måneder siden, som han var. Den friske og livsglade følelsen forsvant. Vi har snakket mye og jeg vet vi hadde det fint sammen, og han etterlater meg mange lykkelige minner. Hvor han er betyr egentlig ikke noe nå, sier hun.