– Hvis du drikker dette, kommer du til å dø!

Craig Ewert lot seg filme mens han tok sitt eget liv på aktiv dødshjelp-klinikken Dignitas i Sveits.

For første gang på nett i Norge viser TV2.no eksklusivt den kontroversielle dokumentaren «The suicide tourist», hvor ALS-syke Craig Ewert tar sitt eget liv på aktiv dødshjelp-klinikken Dignitas i Sveits.

I filmen følger vi den da 59 år gamle pensjonerte professoren og hans kone de fire siste dagene av hans liv, før de drar til Zurich i Sveits.

Selve dødsøyeblikket er også filmet. Med kona Mary tilstede samt to medhjelpere fra Dignitas, drikker Craig en dødelig blanding av sovemedisiner før han sovner inn til tonene av Beethovens niende symfoni.

Craig Ewert var amerikansk professor i datavitenskap. Han var gift med Mary i 37 år og de hadde to barn, Ivan og Katrina.

I april 2006 fikk han diagnosen ALS, amyotrofisk lateral sklerose.

ALS-pasienter lever gjennomsnittlig mellom to til fem år etter diagnosen, men noen lever mye lenger.

For Craig Ewert utviklet sykdommen seg raskt. Da han ble dramatisk verre bestemte han seg for å oppsøke aktiv dødshjelp-klinikken i Sveits.

– Det er begrenset hvor lenge man kan se seg selv forvitre før man ser på det som er igjen og sier: «Dette er et tomt skall», forklarte han.

Craig fryktet at sykdommen til slutt kom til å kvele ham til døde.

– Mest sannsynlig på en måte som er mye verre og mer smertefull enn dette, sa han mens han forberedte seg på å avslutte sitt eget liv i Sveits.

– Hvis jeg ikke gjør dette, er valget mitt hovedsaklig å lide og påføre min familie enda verre lidelse før jeg likevel dør, sa han.

FAMILIEN: Mary og Craig Ewert omkranset av barna Katrina og Ivan. Foto: Point Grey Pictures
FAMILIEN: Mary og Craig Ewert omkranset av barna Katrina og Ivan. Foto: Point Grey Pictures

– Selvdrap er en fantastisk mulighet

Et assistert selvdrap betyr at det er pasienten selv som må drikke eller innta den dødelige dosen.

Sveits er det eneste landet i verden som tillater at utlendinger kan komme og få utført denne formen for aktiv dødshjelp.

Det har resultert i at Dignitas-klinikken siden oppstarten i 1998 har medvirket til å arrangere assistert selvdrap for over 1000 utlendinger fra hele verden, i sveitsisk media fremstilt som selvdrapsturister.

– Vi vet alle at folk begår selvdrap. Når du sier at selvdrap ikke burde forekomme gjør du det til et tabu. Vi burde endre det og si at selvdrap er en fantastisk mulighet for mennesker til å gjenopprette en situasjon som er uutholdelig, sier Ludwig Minelli som startet og driver Dignitas i Sveits.

MATES: Den siste tiden måtte Mary hjelpe Craig med å spise. Foto: Point Grey Pictures
MATES: Den siste tiden måtte Mary hjelpe Craig med å spise. Foto: Point Grey Pictures

Ønsket ikke barna tilstede

Craig Ewert bestemte at det ville være lettere å gjennomføre sitt selvdrap dersom de to barna hans, Ivan og Katrina, ikke var tilstede når han tok sitt eget liv.

– Jeg er glad for at han tok den avgjørelsen for meg. En del av meg ville gjerne være der, mens en annen del tenkte: «Dette blir tøft», forteller datteren Katrina Ewert.

– Kan ikke ta sjansen på å bli torturert

Craig og kona Mary ankom Zurich to dager før hans planlagte dødsdag.

De møte da doktor Hans-Jurg Schweizer som tok den formelle avgjørelsen om å innvilge Craig resepten på medikamentene han trengte for å ta sitt eget liv.

– Jeg er lei av sykdommen, men jeg er ikke lei av å leve. Jeg liker livet og vil at det skal fortsette, men det er umulig. Jeg kan ikke ta sjansen på å bli torturert istedenfor å avslutte denne reisen og begynne på den neste. Jeg skal gjøre noe som jeg ikke hadde valgt hvis jeg ikke måtte. Det er trist, men jeg går dødens eventyr i møte. Skulle det være noe etterpå har jeg det eventyret, sa Craig dagen før han skal ta sitt eget liv.

DIGNITAS: Arthur Bernhard fra Dignitas forbereder Craig og Mary på det som skal skje. Foto: Point Grey Pictures
DIGNITAS: Arthur Bernhard fra Dignitas forbereder Craig og Mary på det som skal skje. Foto: Point Grey Pictures

Egne selvdraps-leiligheter

Dignitas har egne leiligheter som kun benyttes til assistert selvdrap.

Arthur Bernhard fra Dignitas er en pensjonert sosialarbeider og den som gjør klar den dødbringende dosen og hjelper Craig med å drikke den.

– Jeg har lært hvor fascinerende mennesket er, et fantastisk vesen. Menneskets evne til å føle og tenke. Selv i livets siste øyeblikk er de sterke. Man ser hvor fascinerende livet er. Det er kanskje derfor jeg har fortsatt med dette, forteller han.

Deretter får Craig en medisin for å styrke magen før den dødelige dosen med sovemedisin skal inntas.

SISTE KYSS: Mary tar farvel med sin ektemann gjennom 37 år. Foto: Point Grey Pictures
SISTE KYSS: Mary tar farvel med sin ektemann gjennom 37 år. Foto: Point Grey Pictures

Alle selvdrap blir filmet

Alle assisterte selvdrap blir filmet av Dignitas for å dokumentere overfor politiet at pasienten selv drikker den dødelige dosen frivillig.

– Hvis jeg ikke gjennomfører det kommer jeg til slutt til å lide og påføre familien min lidelse. Så dør jeg, trolig på en måte som er mye mer slitsom og smertefull enn denne måten. Jeg har valget mellom død, eller lidelse og død. Dette valget gir mening for meg, sa Craig.

– Jeg har hatt et ganske bra liv. Jeg tror jeg kan ta farvel og si: «Takk, det har vært gøy. Jeg ville gjort det samme om igjen», la han til.

DØR: Til tonene fra Beethovens niende symfoni og med Mary ved sin side tar Craig Ewert sitt eget liv på Dignitas-klinikken i Sveits. Foto: Point Grey Pictures
DØR: Til tonene fra Beethovens niende symfoni og med Mary ved sin side tar Craig Ewert sitt eget liv på Dignitas-klinikken i Sveits. Foto: Point Grey Pictures

– Jeg elsker deg, ha en trygg reise

Idet den dødelige dosen er klar tar kona Mary farvel med sin ektemann gjennom 37 år.

– Jeg elsker deg. Jeg elsker deg, kjære. Så veldig høyt, Ha en trygg reise. Så ses vi senere. God reise og sov godt, sier hun mens hun kysser Craig farvel.

30 minutter senere blir Craig Ewert erklært død.

Dagen etter forteller Mary barna, familien og omverden at Craig nå er død.

– Egentlig mistet jeg Craig for seks måneder siden, som han var. Den friske og livsglade følelsen forsvant. Vi har snakket mye og jeg vet vi hadde det fint sammen, og han etterlater meg mange lykkelige minner. Hvor han er betyr egentlig ikke noe nå, sier hun.