ØNSKESYKEHUSET: Med stor sannsynlighet blir Molde vinneren i sykehusstriden. Her er en skisse av et mulig sykehusbygg på Opdøl i Molde. Tegning: Momentum Arkitekter
ØNSKESYKEHUSET: Med stor sannsynlighet blir Molde vinneren i sykehusstriden. Her er en skisse av et mulig sykehusbygg på Opdøl i Molde. Tegning: Momentum Arkitekter

Sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund:

– Vurderer rettssak

ÅLESUND (TV 2): Andre dag på rad stakk Molde av med flest stemmer i sykehussaken, men hvis Molde blir den store vinneren etter skjebnedagen i morgen, trues det med rettssak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Ingunn Oldervik Golmen, Ordfører i Aure og leder regionrådet Nordmøre, sier til TV 2 at hun vurderer rettssak hvis Molde vinner hele striden.

– Vi vurderer rettslig prøving av eventuelt valg av Molde. Vi tviler på lovligheten i beslutningsprosessen, og særlig med tanke på habilitet og hvorvidt helseministeren har blandet seg i tomtevalg. Det verserer mange spekulasjoner, og det er grunn til å tro at det fra øverste hold er «bestilt» et bestemt resultat. Derfor har vi nå en lokal jurist i gang med å se på mulige lovbrudd i saken, sier hun til TV 2. 

Molde vant andre runde

Den mangeårige striden mellom Molde og Kristiansund om hvor det nye regionale sykehuset skal ligge, nærmer seg slutten.

Onsdag møttes styret i Helse Møre og Romsdal, hvor flertallet stemte for å bygge det nye sykehuset i Opdøl utenfor Molde. 

Torsdag møttes det regionale helseforetaket i Midt-Norge, og de stemte for det samme.

Stillingen ble 8-2 til Molde – det betyr at Molde også vant andre slag i den selverklærte krigen.

Fredag er det helseminister Bent Høie (H) som slår klubben i bordet og bestemmer det endelige vedtaket. 

SAMLET: Helse Midt-Norge gjør sitt vedtak i sykehussaken torsdag. Foto: TV 2
SAMLET: Helse Midt-Norge gjør sitt vedtak i sykehussaken torsdag. Foto: TV 2

Sikkerhetsoppbud

Daniel Haga, konstituert administrerende direktør i Helse Midt-Norge, åpnet redegjørelsen med å si at det har vært en krevende sak over mange år. Det har vært er vanskelig valg for mange. Haga påpeker at de ikke er økonomisk bærekraftige nok til å klare å finansiere et sykehus som planlagt tidligere.

– Men det er mulig å realisere et sykehus innenfor er redusert arealområde, sier han og understreker at det er viktig å ha kommet så langt at de kan sende prosjektet inn i neste fase. 

Det er hyret inn sikkerhetsvakter for å sørge for at den betente striden går for seg i ordnede former, ettersom saken har ført til store demonstrasjoner hos lokalbefolkningen.

Alvorlige beskyldninger

Onsdag møttes styret Helse Møre og Romsdal for å høyne sin røst i saken. Det resulterte med én stemme i overvekt i favør Opdøl utenfor Molde.

Men det var et annet dilemma enn avstemningen som høstet mest oppmerksomhet. Oppsiktsvekkende beskyldninger om alvorlige lovbrudd og korrupsjon mot Helse Midt-Norge ble presentert på styremøtet

Styremedlem i Helse Møre og Romsdal, Harald Topphol og Charles Austnes, fortalte at nylig avtroppende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, trakk seg på bakgrunn av utpressing fra Helse Midt-Norge. Og at det regionale helseforetaket hadde brukt sluttpakken hennes som en gulrot for at hun skulle vente med å gå av til over nyttår og gå av med en annen begrunnelse enn sykehussaken.

– Vanskelig i forhold til min integritet

Styremedlem Rune Heggdal bruker tid på torsdagens styremøte til å fortelle at sakens utvikling har komplisert hans arbeid.

– Dette har vært en vanskelig sak i forhold til min integritet. Det er grunn til å spekulere i hvordan vi har opptrådt. Jeg er ikke fornøyd med hvordan denne saken har versert de siste ukene.

Heggdal stiller seg bak konklusjonen Helse Møre og Romsdal kom med i går, at sykehuset legges i Molde, under forutsetning at saken er behandlet på lovlig vis.
Styremedlem Tore Kristiansen er uenig. Han mener akuttberedskapen i Molde ikke er god nok, og mener sykehuset bør legges på Solbakken, i Kristiansund.

– Det har hvilt tungt på meg

Også styremedlem Bjørg Henriksen fortalte om hvor vanskelig det har vært å skille følelsene fra arbeidet. 

– Jeg føler at det er en viktig sak. Den har hvilt tungt på meg i høst. Jeg har følt samfunnsansvaret veldig sterkt, sier hun og legger til:

– Det er nesten uunngåelig å ikke kommentere avslutningen i prosessen. Forventningen om at den skulle lande på en god måte var stor. Skuffelsen var derfor tilsvarende stor da dette veltet i sluttfasen. Det er fryktelig synd fordi at prosessen og befolkningen og de ansatte som har ventet på en avgjørelse har kanskje fortjent noe annet. Reaksjonene har vært til dels sterke.

Hun spør seg selv det åpenbare spørsmålet, hva skjedde?

– Dette har skapt mye spekulasjoner. Det har vært veldig tungt å følge, særlig fordi en del av spekulasjonene og mistankene ikke har blitt dementert. Da sitter mange igjen med en forsterket mistanke, og det synes jeg er veldig trist. I etterkant av Astrid Eidsvik sin avgang var jeg i utlandet, da jeg kom hjem tillot jeg meg å sende en SMS til vår styreleder med noen spørsmål. De spørsmålene har jeg ikke fått svar på. Styret burde fått svar.

Blest om Høies opptreden

Det er til syvende og sist helseminister Bent Høie (H) som skal ta avgjørelsen, og det skjer på fredag.

Også helseministeren fikk motvind i går. Det har blitt stilt spørsmål ved om helseministeren har gjort seg opp en mening om saken på forhånd. Onsdag måtte han svare for seg i Stortinget.

Et vesentlig spørsmål er om Høie ovenfor sykehusforetakene har gitt uttrykk for sin mening om hvor det nye sykehuset bør ligge, og slik kan ha brutt foretaksloven.

– Jeg har begrunnet for Stortinget hvorfor jeg velger å ikke svare på om jeg har signalisert min mening ovenfor helseforetakene. Det er en fortrolig kontakt mellom meg og styrelederne i helseforetakene, det er helt vanlig i vanskelige saker og er en del av det å ha god eierstyring, sier Høie til TV 2.