FORTROLIGE SAMTALER: Lokaliseringen av det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal ble tema i spørretimen onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORTROLIGE SAMTALER: Lokaliseringen av det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal ble tema i spørretimen onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høie vil ikke si om han har sagt sin mening om omstridt sykehus

Kontrollkomiteens leder er ikke fornøyd med helseministerens svar i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med én stemmes overvekt gikk Helse Møre og Romsdal onsdag inn for å legge det nye sykehuset til Molde. Torsdag møtes Helse Midt-Norge for å ta sin avgjørelse.

Men det er til syvende og sist helseminister Bent Høie (H) som skal ta avgjørelsen, og det skjer på fredag.

Det har blitt stilt spørsmål ved om helseministeren har gjort seg opp en mening om saken på forhånd. Onsdag måtte han svare for seg i Stortinget.

Fortrolig informasjon

Høie ønsker ikke å svare på om han har gitt uttrykk for sin mening til helseforetakene om hvor han syntes det nye sykehuset bør bygges. Han mener kontakten med ledelsen i helseforetakene er fortrolig informasjon.

– Jeg har begrunnet for Stortinget hvorfor jeg velger å ikke svare på om jeg har signalisert min mening ovenfor helseforetakene. Det er en fortrolig kontakt mellom meg og styrelederne i helseforetakene, det er helt vanlig i vanskelige saker og er en del av det å ha god eierstyring, sier Høie til TV 2.

Et vesentlig spørsmål er om Høie ovenfor sykehusforetakene har gitt uttrykk for sin mening om hvor det nye sykehuset bør ligge, og slik kan ha brutt foretaksloven.

– Det at du ikke kan svare et tydelig nei på om du har lagt føringer, høres for mange ut som en innrømmelse?

– Det er også grunnen til at jeg har brukt Stortingets spørretime til å svare på hvorfor jeg ikke kan svare et enkelt ja eller nei, sier Høie.

Krever forklaring

Leder i kontroll- og konstitusjonkomiteen, Martin Kolberg (Ap) er ikke tilfreds med Høies svar til Stortinget, og vil be om en skriftlig forklaring.

– Høie sier dette er fortrolig informasjon, men nettopp innholdet i dialogen med helseforetakene er viktig å få belyst for å se til at prosessen har gått riktig for seg. Det krever vi svar på, sier Kolberg.