ENDELIG HJEMME: Alan Gross omfavner Tim Rieser (med ryggen til kamera) fra senator Patrick Leahys kontor idet han ankommer Joint Base Andrews i Maryland onsdag. Kona Judy til venstre. Foto: REUTERS/Jill Zuckman/Handout via Reuters
ENDELIG HJEMME: Alan Gross omfavner Tim Rieser (med ryggen til kamera) fra senator Patrick Leahys kontor idet han ankommer Joint Base Andrews i Maryland onsdag. Kona Judy til venstre. Foto: REUTERS/Jill Zuckman/Handout via Reuters

Alan (65) endelig fri etter fem år i kubansk fengsel

Onsdag kunne Alan Gross ringe døtrene og si ordene han har drømt om å ytre i fem år: – Jeg er fri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gross er en av fem menn som er satt fri i forbindelse med den historiske avtalen mellom USA og Cuba. 65-åringen har sittet fem år i fengsel på Cuba etter å ha blitt dømt for å frakte utstyr for satellittkommunikasjon til landet i kraft av å jobbe for amerikansk UD.

Gross' advokater beskriver soningsforholdene som forferdelige. 23 av døgnets timer var han låst inne i en celle. Én time fikk han være ute i en liten luftegård med høye murer hvor man bare så vidt kunne skimte himmelen, opplyser advokat Scott Gilbert til CNN.

Helsetilstanden hans var dårlig og han gikk ned 50 kilo i løpet av tiden han satt inne. Han har mistet fem tenner og kan knapt gå på grunn av kroniske smerter. Kona Judy Gross sa til CNN tidligere denne måneden at hun ikke visste hvor mye lenger han kunne holde ut.

– Etter bokstavelig talt å ha svunnet hen i fem år, er Alan ferdig. Det er på tide at president Obama får Alan tilbake til USA nå, ellers vil det være for sent, sa Judy Gross.

Paven trakk i trådene

Samtidig pågikk hemmelige samtaler mellom de to landene, med pave Frans som en viktig pådriver. Onsdag ble den historiske avtalen mellom de to gamle fiendene offentliggjort. 

Diplomatiske forbindelser skal gjenopptas, og økonomiske og politiske forhold skal mykes opp.

Som en del av avtalen løslates fem fanger, to som har sittet fengslet på Cuba og tre cubanere som har sittet fengslet i Florida. President Obama beskrev fangenskapet til Alan Gross som et stort hinder for at forholdet ikke har kunnet normaliseres tidligere.

Identiteten til den andre personen som er løslatt på Cuba er ikke kjent. Det dreier seg om en spion som har tilbrakt nærmere 20 år i fengsel.

Hemmelig agent

Lite er kjent om den mystiske personen, som Obama beskriver som «en av de viktigste etterretningsagentene USA noen gang har hatt på Cuba».

Ifølge amerikanske etterretningskilder har den kubanske mannen gitt avgjørende informasjon til amerikanske myndigheter, skriver CNN.

– Denne mannen, hvis offer har vært kjent for bare noen få personer, har gitt Amerika informasjon som har ført til arrestasjon av et nettverk av kubanske agenter som inkluderer mennene som ble overført til Cuba i dag pluss andre spioner i USA. Denne mannen er nå trygt på amerikansk jord, sa Obama onsdag.

Den ikke navngitte agenten spilte også en viktig rolle i amerikanske myndigheters jakt på det Florida-baserte Wasp-nettverket.

Feirer med whisky og sigar

Agenten ble fraktet til USA sammen med Alan Gross. Tre politikere pluss Gross' kone fløy til Cuba onsdag for å hente ham. Flyet landet på en militærbase klokken 08. Tre kvarter senere, da flyet var i internasjonalt luftrom, trakk Gross pusten og ringte til sine voksne døtre Shira og Nina. Det opplyser Jill Zuckman fra Gross' juridiske team til CNN.

Foruten å være sammen med familien sin, ytret Gross ønske om et glass skotsk whisky når er trygt hjemme. Pluss en god sigar, en vane han la seg til mens han var i fengsel.