VEL BEKOMME: Arne Hjeltnes og Tina Marie Dingsøyr Vik inviterer til sang, musikk, interessante gjester og ikke minst - god mat.
VEL BEKOMME: Arne Hjeltnes og Tina Marie Dingsøyr Vik inviterer til sang, musikk, interessante gjester og ikke minst - god mat.

Arne og Tina hjelper deg: Slik lager du ribbe, pinnekjøtt og torsk 

I programmet Julefest - med Arne og Tina får du hjelpen du trenger til å lage delikat og lekker julemat til dine gjester - med nogåt attåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med bare dager igjen til jul er det mange nybegynnere som ligger våkne om natten, nervøse for om svigerforeldrene kommer til å gi tommelen opp etter maten - eller om du enda en gang kommer til å bli påminnet om den fantastiske ribba til tante Reidun.

Vel, går det gærent i år er det i hvert fall ikke Arne og Tinas feil.

I programmet «Julefest - med Arne og Tina» tar programleder Arne Hjeltnes og kokk Tina Marie Dingsøyr Vik seerne med til Røros for å lage julemat.

I det andre av tre programmer viser de seerne hvordan man enkelt kan lage de tre store julerettene ribbe, pinnekjøtt og torsk på en smakfull og delikat måte.

Her er oppskriftene fra «Julefest» mandag 22. desember:

Juleribbe med medisterkaker og pølse, hjemmelaget surkål med eple, gulrot, brokkoli og sjysaus

4 personer
400-500 g ribbe pr person
1 gulrot
1 løk
2 hvitløksfedd
Salt og pepper

Her er det brukt tynnribbe, den klassiske ribben uten kotelettkam. Kjøp ribbe med jevn tykkelse, og fin fordeling av fett og kjøtt. Et fettlag mellom svoren og kjøttet er å foretrekke.


Rut svoren i relativt små ruter, da er det lettere å få den sprø. Ha på godt med salt og pepper. Pakk ribben inn i plastfolie først, deretter aluminiumsfolie. La den ligge i kjøleskapet i 1-2 døgn. Husk og ta ut ribben i god tid (ca 1 time) før steking slik at kjøttet får temperert seg.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst


Varm ovnen til 180 grader. Legg ribben med svoren ned i en langpanne. Ha ca 1 liter vann i langpannen, og sett ribben i ovnen på midterste rille. Vannet gjør svoren ”mykere” slik at den lettere blir sprø, samt at det danner basen for sausen. Det er ikke nødvendig å dekke ribben med aluminiumsfolie, men kan gjøres om ønskelig. Stek ribben i 1 time. Ta den ut, og skru opp varmen i ovnen til 230 grader. Snu ribben og legg den med svoren opp. Legg en liten tallerken under. Da renner fettet ned i kraften og ribben får en jevn steking.


Skrell og kutt grønnsakene i grove biter. Legg dem i vannet rundt ribben. Stek ribben i ytterligere 1 time. Sjekk ribben underveis, jo tidligere svoren bobler jo bedre resultat.
Etter 1 times steking, senkes ovnstemperaturen til 180 grader. Stek videre i en halv time. Legg i pølsene og medisterkakene de siste 20 minuttene. Ribben skal nå være ferdig. Stikk en liten kniv midt i ribben, går den lett gjennom er ribben ferdig.


Hell kraften sammen med grønnsakene over i en bolle. Er ikke svoren helt sprø, så sett grillelementet i ovnen på høy temperatur. Sett ribben inn igjen, på øverste rille. Følg med hele tiden, så ikke ribben blir svidd. Når svoren er sprø, ta ribben ut av ovnen. Skjær av svoren, og pakk resten av ribben i aluminiumsfolie. La den hvile i ca 30 minutter før du skjærer i den.

SKARP: Husk at kniven må være skarp skal du få rutet opp svoren riktig.
SKARP: Husk at kniven må være skarp skal du få rutet opp svoren riktig.

RIBBESJY
Sil ribbekraften med grønnsakene. Press grønnsakene igjennom silen, de skal være med i sausen. Grønnsakene gir mye smak og er med på og jevne sausen. Kok det litt ned, for å få frem smaken. Rør inn litt kaldt smør for og jevne. Dryss eventuelt i 1 spiseskje hvetemel, la det synke og rør om.
Smak til med salt, kvernet svart pepper og litt fin og grov Dijon sennep.

SURKÅL MED EPLE OG KARVE
1 hodekål
God eplejuice (ikke for søt)
Karve
Laurbærblad
Hvitvinseddik
Sukker
2 stk epler (gravensten)
Rapsolje

Kutt kålen i tynne skiver, det kan med fordel brukes mandolin. Sett en stor og vid kasserolle på komfyren, ha i litt rapsolje. Stek kålen lett. Tilsett 2 ts karve, 1 laurbærblad, litt salt og kvernet svart pepper. Ha deretter i ca 1 dl sukker, en halv dl hvitvinseddik, 2,5 dl vann og 1 dl eplejuice. La det småkoke under lokk til kålen er mør. Smak til underveis med eventuelt mer eddik, sukker og eplejuice. Her er det viktig å smake seg frem. Tilsett mer vann om nødvendig. Når kålen er ferdig, skrelles eplene og rives på den groveste delen av rivjernet. Vend inn eplene til slutt.

TILBEHØR
4 gulrøtter
1 stk (16 fine buketter) brokkoli
8 poteter
Smør
Salt og pepper
Kok potetene i vann i ca 30 minutter, og la dem få dampe av seg etter at vannet er silt av.
Kok opp vann i en kasserolle og ha i litt salt, kvernet svart pepper og en god klatt smør. Skrell og kutt gulrøttene i fine skiver på skrå. Kutt brokkolien i fine buketter. Kok gulrøttene i ca 4 minutter før du har i brokkolien. Kok til alt er mørt.

Pinnekjøtt med vossakorv, sø og kålrotstappe

4 personer
Ca 400 g pinnekjøtt pr person
3 stk hele vossakorv
bjørkepinner
Legg pinnekjøttet i vann natten over, eventuelt bytt vann en gang. Finn frem en stor og vid kjele. Legg bjørkepinner i kryss i bunnen av kjelen, og legg pinnekjøttet lagvis i kasserollen. Ha vann i kjelen til pinnene er dekket. Pass på å ikke ha for mye vann, pinnkjøttet skal dampes, ikke kokes. Sett på lokk og la pinnekjøttet dampe i 3-4 timer til kjøttet slipper beinet. Den siste halvtimen legges vossakorven oppå pinnekjøttet. La den dampe seg ferdig. Sjekk underveis om det trengs påfyll av vann. Det er viktig at kasserollen ikke kokes tørr.

NAM: Pinnekjøtt med vossakorv, sø og kålrotstappe.
NAM: Pinnekjøtt med vossakorv, sø og kålrotstappe.


Kraften som blir igjen i kasserollen siles og serveres som saus.

KÅLROTSTAPPE
2 stk kålrot
3 stk gulrot
2 dl kremfløte
2 dl H-melk
150 g smør
Pepper
Pinnekjøttkraft (sø)

Skrell kålroten og gulrøttene, hakk i grove terninger. Ha dem i en kasserolle dekket med vann, og kok de helt møre. Sil av vannet og la kålroten og gulrøttene få dampe av seg i kasserollen. Ha så i melken og fløten og kok det litt inn. Tilsett smøret og stamp grønnsakene med en potetstapper. Smak til med pinnekjøttkraften (søen) og kvernet svart pepper.

KOKTE MANDELPOTETER
12 stk mandelpoteter
Kok potetene i vann til de er møre. Pass på at vannet ikke fosskoker, da kan potetene gå i oppløsning. Sil av vannet og la potetene få dampe av seg i kasserollen før servering.

Kokt torsk med rosenkål, gulrøtter og Sandefjordsmør

4 personer
1,6 kg hel usaltet torsk (400 gram pr person)
Salt
Hvitvinseddik
Laubærblad
Hel svart pepper
Rens bukdelen på fisken for blod, og skyll den godt til den er helt ren. Kutt torsken i fingerbrede koteletter, ca 200 g per kotelett.

SERVERING: Gjestene og programlederen gjør seg klare til å smake på julematen.
SERVERING: Gjestene og programlederen gjør seg klare til å smake på julematen.


Bruk en stor og vid kasserolle. Det er viktig at torsken ikke blir liggende lagvis mens den trekker. Bruk eventuelt flere kasseroller til mange gjester, eller kok i flere omganger. Fyll kasserollen nesten helt opp med vann, og tilsett 1 dl salt pr 1 liter vann.

Ha i 1 laubærblad, tre svartpepperkorn og 1 dl hvitvinseddik. Hvitvinseddiken tilfører god smak, og fiskeproteinet stivner raskere (gir en fastere og hvitere fisk). Kok opp vannet. Skru ned varmen og legg forsiktig i én og én torskekotelett. Temperaturen på vannet vil synke litt pga den kalde fisken, så husk å justere varmen. La fisken trekke i vannet til den løsner fra benet, ca 15-20 minutter. Løft den forsiktig opp av vannet med en fiskeøse. Hold den over litt kjøkkenpapir slik at overflødig vann renner av.

SANDEFJORDSMØR
2 dl fløte
150 g smør
Sitron
Salt og pepper
Kruspersille

Kok fløten ned til halvparten, til den har fått en tykk og fin konsistens. Kutt smøret i fine terninger og rør inn litt og litt i fløten . Sausen skal ha en fyldig konsistens. Smak til godt med sitronsaft, litt salt og kvernet svart pepper. Ha til slutt i hakket kruspersille. Sausen skal ikke koke etter at den er ferdig, da kan den sprekke.

KOKTE MANDELPOTETER
12 stk mandelpoteter
Kok potetene i vann til de er møre. Pass på at vannet ikke fosskoker, da kan potetene gå i oppløsning. Sil av vannet og la potetene få dampe av seg i kasserollen før servering.

ROSENKÅL OG GULRØTTER
4 gulrøtter
20 stk rosenkål
2 ss smør
Salt og pepper
Kok opp en kasserolle med vann og ha i litt salt, kvernet svart pepper og 2 ss smør.
Skrell gulrøttene og kutt i fine skiver på skrå. Ta vekk det ytterste laget på rosenkålen, samt tuppen på stilken, vask dem i vann. Ha gulrøttene i det kokende vannet et par minutter før rosenkålen, og kok begge deler mørt - men med en liten hard kjerne i midten. Sil av vannet og la grønnsakene få dampe lett av seg i kasserollen.

Vel bekomme!

Det neste og siste programmet av Julefest - med Arne og Tina sendes 29. desember.