USA og Cuba starter historiske forhandlinger

– Todos somos americános, vi er alle amerikanere, sa Barack Obama i historisk tale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 18 norsk tid kunngjorde USAs president Barack Obama og Cubas president Raul Castro den nye politikken som skal føres mellom de to landene. På forhånd hadde det kommet signaler om at USAs handelsembargo mot Cuba skulle lettes og at reiserestriksjonene til øystaten skulle mykes opp. Videre vil bankforbindelsene mellom landene normaliseres og handelen mellom landene økes.

Flere amerikanske tjenestemenn bekreftet tidligere onsdag en kraftig omlegging av USAs Cuba-politikk etter at en amerikansk fange på øya onsdag ble løslatt som del av en fangeutveksling.

– Vi staker ut en ny kurs i Cuba-politikken, sier en kilde i statsapparatet til CNN.

Viktigste endringer på 50 år

Cubas president Raul Castro og USAs president Barack Obama kom onsdag klokka 18 norsk tid med hver sin kunngjøring om forholdet mellom de to landene.

– I dag endrer USA forholdet til befolkningen på Cuba. Dette er de viktigste endringene i politikken på mer enn 50 år. Vi vil få slutt på den utdaterte tilnærmingen som i flere tiår har mislykkes i å fremme våre interesser og i stedet vil vi begynne å normalisere forholdet mellom våre to land, sa president Barack Obama i den historiske talen onsdag ettermiddag norsk tid.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

– Gjennom disse endringene vil vi skape flere muligheter for folk i USA og på Cuba og starte på et nytt kapittel blant landene i Amerika, sa presidenten.

Se talen øverst i artikkelen.

Åpner ambassade

Mens Obama talte, snakket Raul Castro til sitt folk på Cuba. De to statslederne snakket sammen på telefon i 45 minutter tirsdag, melder AP. Dette var den første substansielle samtalen på presidentnivå mellom de to landene siden 1961.

Som en del av normaliseringen mellom landene vil USA åpne ambassade i Havana.

Obama la ikke skjul på den brokete historien mellom USA og Cuba. Han fortalte at han selv ble født i 1961, litt over to år etter at Fidel Castro tok over makten på Cuba og bare måneder etter invasjonen i Grisebukta, som hadde som mål å styrte regimet.

SAMTALER PÅ HØYT NIVÅ: Cubas President Raul Castro snakket med sin amerikanske kollega Barack Obama i 45 minutter tirsdag. Ikke siden 1961 har statslederne for de to landene hatt substansielle samtaler. REUTERS/Enrique De La Osa
SAMTALER PÅ HØYT NIVÅ: Cubas President Raul Castro snakket med sin amerikanske kollega Barack Obama i 45 minutter tirsdag. Ikke siden 1961 har statslederne for de to landene hatt substansielle samtaler. REUTERS/Enrique De La Osa

– I løpet av de neste tiårene var forholdet mellom landene preget av den kalde krigen og USAs standhaftige motstand mot kommunisme. Det er mindre enn 15 mil som skiller de to landene, men år etter år har en økonomisk og ideologisk barriere blitt sterkere mellom våre to land, sa Obama.

Viktige bidragsytere

– I mellomtiden har det kubanske eksilmiljøet i USA gitt enorme bidrag til vårt land. I politikk, forretningsliv, kultur og sport. Som immigranter tidligere har kubanere bidratt til å skape Amerika, selv om de har følt en sterk lengsel etter venner og familie som ble igjen. Alt dette har forent USA og Cuba i et unikt forhold, sa Obama.

Onsdagens kunngjøring kommer etter mer enn et år med hemmelige samtaler mellom de to landene. Nyetableringen av de diplomatiske båndene kom samtidig med at amerikaneren Alan Gross ble sluppet fri på Cuba. En amerikansk spion ble også satt fri på Cuba i bytte med tre kubanere som var fengslet i Florida.

Obama sa at Gross' fangenskap har vært et vanskelig hinder i normaliseringen av forholdet mellom de to landene.

(©NTB/TV 2)