Flomofrene Janne (14) og Elise (18) forbereder seg på første jul uten barndomshjemmet

Søstrene Janne (14) og Elise (18) Kaland Granheim mistet alt under storflommen i Odda 28. og 29 oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er så rart. Vi hadde fem store bokser med julepynt som vi pleide å spre rundt i huset. Nå har vi bare to-tre nisser, sier Janne Kaland Granheim (14) til TV 2.

Familien Kaland Granheim mistet huset sitt da det ble tatt av elva Opo natt til 29. oktober i år. Storflommen som herjet Vestlandet tok fem bolighus i Odda.

Selv om det snart har gått to måneder, føles det fortsatt uvirkelig.

– Alt vi hadde er borte. Det verste er at oppe i hodet mitt så er jeg bare på en liten ferie. Jeg venter fortsatt på å kunne dra hjem, sier Elise Kaland Granheim (18).

Søstrene bor nå sammen med sine foreldre i en kommunal leilighet i Odda. Den leier de i første omgang i tre år. Planen er å bygge nytt hus.

– Vi har fått god hjelp av kommunen, samt gode venner og familie. Likevel er noen dager tyngre enn andre, sier Knut Granheim.

Han er leder i sivilforsvaret i Odda og jobbet hele ulykkesnatten med å berge verdier. Sitt eget hus kunne han ikke redde.

– Jeg så at det for på elva i fem-tiden på natta. Det er fortsatt helt uvirkelig, sier Granheim.

Nå forsøker familien å gjøre det hjemmekoselig til jul, men hverdagen er utfordrende.

– Jeg merker jeg kan bli litt irritert når folk sier at det tross alt bare er ting vi har mistet. Det er jo rett, men samtidig er det snakk om gjenstander vi har spart til eller fått til jul eller på merkedager. Da er det ikke lenger bare ting, sier Åse Kaland.