NY TILLATELSE. Regjeringen gir tillatelse til at politiet kan bære våpen i nye fire uker. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
NY TILLATELSE. Regjeringen gir tillatelse til at politiet kan bære våpen i nye fire uker. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Regjeringen sier ja til videre bevæpning

Regjeringen har bestemt at politiet får bære våpen i fire uker til på grunn av den økte terrortrusselen mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har i kveld gitt tillatelse til at inntil 5800 polititjenestemenn får bære våpen i nye fire uker.

– Politidirektoratet har bedt om en forlengelse av den midlertidige bevæpningen av uniformert innsatspersonell. Regjeringen har vurdert dette. Justis- og beredskapsministeren har samtykket til å forlenge bevæpningen inntil 15. februar 2015, sier statssekretær Hans J. Røsjorde i Justis- og beredskapsdepartementet til TV 2.

Tillatelsen utløper

Førstkommende fredag utløper tillatelsen til bevæpning av norsk politi som ble gitt 21. november. Politidirektoratet mener økt terrortrussel mot Norge gjør det påkrevd at landets polititjenestemenn- og kvinner får bære våpen inntil videre.

I trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste og Felles kontraterrorsenter 31. oktober, er blant annet politipersonell angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling. PST frykter et terrorangrep i løpet av de neste 12 månedene.

Politidirektoratet vurderer fremdeles denne trusselen mot polititjenestepersoner som så alvorlig at de ikke anser den ordinære bevæpningspraksisen som tilstrekkelig.

Økt trygghet

Videre bevæpning begrunnes med økt utrygghet for politiet i forbindelse med et eventuelt terrorangrep.

I en uttalelse heter det at Justis- og beredskapsdepartementet forutsettes at politiet fortløpende gjennomfører nødvendige tiltak for å redusere risikofaktorer som økt bevæpning kan innebære.

Det er uniformert personell i kategoriene IP1, 3 og 4 som skal bære våpen i det daglige inntil videre. I dag er det rundt. 5800 mannskaper i politiet som er godkjent for våpentjeneste.