OPPSUMMERTE HØSTEN: Erna Solberg møtte onsdag pressen på sin halvårige pressekonferanse.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OPPSUMMERTE HØSTEN: Erna Solberg møtte onsdag pressen på sin halvårige pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Erna om høst-svikten: – Velgerne synes ikke så godt om oss lenger 

Statsministeren innrømmer at det siste halvåret har vært turbulent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg inviterte i dag til sin halvårlige pressekonferanse. 

De siste månedene har vært tøffe for regjeringen. Etter svært tøffe budsjettforhandlinger mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF har disse partiene kommet dårlig ut på meningsmålinger.

Samtidig har Arbeiderpartiet gått voldsomt frem, og har på flere målinger hatt over 40 prosents oppslutning. På Respons' måling 11. november hadde Ap 42 prosents oppslutning. 

Krevende omstilling

Til tross for at Solberg åpnet pressekonferansen med å vise til mange av de internasjonale problemene som har preget 2014, måtte hun underveis likevel innrømme at høsten har vært turbulent også i norsk politikk. 

– Vi må ta til etterretning at velgerne ikke synes like godt om oss akkurat nå. Det er vår jobb å sørge for at vi bretter opp ermene og sloss for våre saker. Vi må vise hvorfor det er den riktige veien for Norge.

Hun sa at omstilling alltid vil være utfordrende, men at regjeringen hadde vært nødt til å ta hensyn til lavere investeringsnivå i olje- og petroleumssektoren og at kronekursen har blitt svekket. 

– Mange har kanskje blitt overrasket over diskusjonsnivået, men det er ikke uvanlig i en mindretallsregjering. En firepartiregjering ville levert et annet budsjett. Det er turbulent når mange skal ha et ord med i laget. 

Skal se på modellen

Hun understreket at de fire samarbeidspartiene har en felles plattform og at det er mye de er enig om. 

– Men som vi alle vet er det ikke enigheten det blir fokusert på. Men vi må se dette i et større perspektiv. Det er fire partier som skal bli enige, og vi skal sikre Norges velferd. 

Solberg ville imidlertid ikke si noe om det er mer sannsynlig at Venstre og KrF vil inngå i regjeringen i løpet av perioden.

Likevel medga hun at de kommer til å se på fremtidige løsninger og endringer av Nydalen-modellen. 

Positiv til fremtiden 

Solberg understreket at det til tross for økonomiske utfordringer går bra med Norge. 

– Det går bra, sier Erna Solberg i sin halvårlige tale. Foto: NTB Scanpix
– Det går bra, sier Erna Solberg i sin halvårlige tale. Foto: NTB Scanpix

– Vi har små utfordringer sammenliknet med andre. Men vi må arbeide hardere for resultatene fremover. Og det at oljen en dag vil ta slutt må vi ta mer innover oss. Vi må bygge opp konkurransedyktigheten til norsk næringsliv på andre områder. 

Solberg sa at regjeringens politikk vil føre til flere arbeidsplasser, gjennom økte investeringer og mer tilrettelegging for næringslivet. 

– Lønningene vil bli lavere i forhold til andre land, og det gir oss svakere kjøpekraft. Men samtidig kan det gi flere turister i Norge, og dermed økt verdiskapning. 

Solberg kom ikke unna spørsmål om den siste tidens sikkerhetsbrudd på pressekonferansen. Men statsministeren ville ikke innrømme at politiet og andre etater er like dårlig rustet som før 22. juli 2011. 

– Jeg mener det har skjedd mye forbedring, men vi er ikke i havn med alt. Politireformen vil være viktig for hele Norge. 

Når de gjelder sikkerhetshendelsen under Nobel-utdelingen og Aftenpostens avsløringer om falske basestasjoner, ønsker hun ikke å uttale seg før etterforskningen er avsluttet. 

– Jeg konkluderer ikke selv om noe har stått i avisen, sa Solberg.