LISENSENDRING: Arbeiderpartiet ønsker en lisensordning som følger husstander fremover TV-apparat.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LISENSENDRING: Arbeiderpartiet ønsker en lisensordning som følger husstander fremover TV-apparat.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Nå vil Arbeiderpartiet at du skal betale NRK-lisens selv om du ikke har TV

Ap vil endre reglene slik at NRK-lisensen følger husstander i stedet for TV-apparater. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er en finansieringsmodell som blant annet er innført i Tyskland.

– En lisens som følger husstander vil sikre NRK stabile inntekter, sier Arild Grande (Ap) til Klassekampen.

Denne uken ble Arbeiderpartiets mediepolitiske utvalg enige om en ny mediepolitikk for TV og allmennkringkasting.

– Alt tyder på at NRK-lisensen fortsatt har bred aksept i befolkningen. Men selv om det fungerer godt i dagens medielandskap, må vi ta inn over oss at den teknologiske utviklingen utfordrer lisensen i fremtiden, sier Grande, som leder Aps mediepolitiske utvalg på Stortinget.

Den største utfordringen er utbredelsen av smarttelefoner og nettbrett, noe som er i ferd med å revolusjonere nordmenns TV-vaner. Men mobiler og nettbrett har ikke vært pålagt kringkastingsavgift, selv om NRK formelt har hatt mulighet til det.

Ifølge NRKs årsrapport for 2013 går kanalen trolig glipp av inntil en halv milliard kroner i året på grunn nordmenn som har tv, men likevel ikke betaler lisens.

– En ny finansiering av NRK må sikre allmennkringkasterens uavhengighet. Samtidig må den være robust og oppleves som rettferdig, sier Arild Grande. (©NTB)