Kjendislege mener 750.000 med matallergi tar feil

Èn million nordmenn fjerner matvarer som melk og mel fra kostholdet sitt. Nå advarer leger foreldre mot å gi barna en diagnose uten at de har fått påvist matallergi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
TA DEG EN BOLLE: Brødmat med gluten er langt sunnere enn glutenfri mat, forteller fastlege Jørgen Skavlan. Foto: TV 2
TA DEG EN BOLLE: Brødmat med gluten er langt sunnere enn glutenfri mat, forteller fastlege Jørgen Skavlan. Foto: TV 2

20 prosent av alle nordmenn mener selv at de ikke tåler visse typer matvarer. Det utgjør én million mennesker. I virkeligheten er det langt færre som faktisk har en matallergi, i alle fall om man skal tro lege Jørgen Skavlan.

Fastlegen forteller at stadig flere påstår at barna i familien ikke tåler gluten eller melk.

– Selv husker jeg ikke en eneste person som hadde matallergi da jeg gikk på skolen. I dag snakker jeg med lærere som opplever hverdagen som vanskelig fordi mange barn ikke kan spise visse typer matvarer, forteller Skavlan.

Bare fem prosent

Selv om 20 prosent av befolkningen påstår at de har en matintoleranse, mener Skavlan at trolig bare fem prosent av disse faktisk har grunn til å legge om kostholdet.

– I gamle dager sa man at magen er sjelens speil. Alt av stress og problemer slår seg på magen. I dag forlanger vi forklaringer på alt, og da er det lett å skylde på kosten. I senere tid har det kommet alternative sentre som mange velger å oppsøke hvis de har problemer. Gjør man det, vil så mange som 90 prosent gå ut med en matvareintoleranse.

Fastlegen mener at det nesten kan virke som matevareallergi har blitt status.

– Det er i tiden å snakke om, og det er korrekt å snakke om. Og det er ikke slik at disse foreldrene mener noe vondt med å sykeliggjøre barna. De tolker bare situasjonen på feil måte, hevder han.

Går glipp av viktige næringsstoff

Lege Perapakaran Arulanandam deler Skavlans syn på trenden, og heller ikke han tror at så mange av oss er intolerante. Han er også bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få for de minste.

– Vi må tenke på at det ikke er uproblematisk å fjerne visse matvarer fra kostholdet til barna hvis det ikke er nødvendig. Barn skal lære seg å smake på forskjellige matvarer. I tillegg kan omleggingen av kostholdet føre til at barna ikke får i seg de næringstoffene de trenger, sier han.

SYNES VI HAR DÅRLIG HELSE: Undersøkelser viser at norsk ungdom har svært dårlig syn på egen helse. En av grunnene er at folk tror de har matintoleranse, hevder Skavlan. Foto: TV 2.
SYNES VI HAR DÅRLIG HELSE: Undersøkelser viser at norsk ungdom har svært dårlig syn på egen helse. En av grunnene er at folk tror de har matintoleranse, hevder Skavlan. Foto: TV 2.

Gjør barna en bjørnetjeneste

Til Nyhetskanalen forteller Skavlan at det kan være direkte farlig å fjerne gluten fra barnas kosthold hvis man ikke vet at det er nødvendig.

– Man gjør barna sine en bjørnetjeneste. Vi vet at glutenkost er sunnere enn glutenfri kost. Hvis du tror at den glutenfrie hylla i butikken er sunnere enn alt det andre, så tar du feil, advarer han.

Arulanandam påpeker likevel at man ikke skal glemme de som faktisk er intolerante, men at det skal mer til enn en magefølelse for å stille en diagnose.

– Det er først etter grundige undersøkelser at man kan begynne å snakke om matintoleranse, og da kan omlegging av kosten være riktig. Men husk at det ikke er slik at alle har det, bare fordi én har det.