SLIPPER UT: Jan Helge Andersen har sittet i fengsel i 14 år for drapene på to jenter i Kristiansand.
SLIPPER UT: Jan Helge Andersen har sittet i fengsel i 14 år for drapene på to jenter i Kristiansand.

Baneheia-dømte Jan Helge Andersen slipper ut av fengsel

Andersen overføres til hjemmesoning 2. januar, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jan Helge Andersen ble sammen med kameraten Viggo Kristiansen dømt for å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i Kristiansand i mai 2000.

Ifølge NRK må Andersen bo i nærheten av fengselet, men han får lov til å reise til Oslo en gang i uken samt til å besøke foreldrene i Kristiansand.

– Jeg tenker på det jeg gjorde hver dag, og jobber med det hele tiden. Nå har jeg sittet 14 år i fengsel, det er lenge. Jeg har betalt for det jeg gjorde. Nå er det bare å betale erstatningskravet, sa Andersen til Fædrelandsvennen i forbindelse med at han i høst fikk sykle Birkebeinerrittet.

Andersen, som var 19 år gammel da ugjerningene ble utført, har sonet mesteparten av tiden i Skien fengsel, men sitter nå i Tønsberg fengsel.

Har ikke søkt om løslatelse

Andersen kunne ha søkt om prøveløslatelse for halvannet år siden, men gjorde ikke dette. Andersen ble dømt til 19 års fengsel for forsettelig drap og voldtekt, mens Kristiansen ble dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overlagt drap og voldtekt av jentene.

Ifølge Fædrelandsvennen har Andersen fryktet det å komme ut av fengselet. Det skal være en av grunnene til at han ikke søkte prøveløslatelse da to tredjedeler av straffen var sonet i 2012.

Det var 21. mai 2000 at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet drept i Baneheia i Kristiansand.

Ny begjæring fra Kristiansen avvist

Andersen tilsto etter at hans DNA var funnet i et hårstrå som lå i en blodpøl på åstedet. Hans forklaring dro Kristiansen inn i saken, og førte til at de begge ble dømt for voldtekt og drap av jentene.

Kristiansen har hele tiden hevdet sin uskyld og har gjentatte ganger søkt om å få saken gjenopptatt. Han har også anmeldt kameraten for å ha gitt falsk forklaring om at de var sammen om voldtektene og drapene.

Tirsdag ble det kjent at en ny begjæring fra Kristiansen om gjenopptakelse nok en gang var avvist.