DØDSLEIREN AUSCHWITZ: Arkivbildet viser hovedporten til konsentrasjonsleiren Auschwitz.  Nazistenes ordspråk, "Arbeit macht frei" - "Arbeid frigjør" møtte fangene på vei inn. Foto: AP Photo/File.
DØDSLEIREN AUSCHWITZ: Arkivbildet viser hovedporten til konsentrasjonsleiren Auschwitz.  Nazistenes ordspråk, "Arbeit macht frei" - "Arbeid frigjør" møtte fangene på vei inn. Foto: AP Photo/File.

Tidligere SS-soldat (93) i retten for medvirkning til over 300.000 drap

En tysk domstol har gitt grønt lys for rettssaken mot en tidligere SS-soldat, 93 år gamle Oskar Groening som jobbet ved konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig, skal gjennomføres tidlig i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere SS-soldaten Oskar Groening (93) vil tidlig neste år måtte møte i retten på grunn av hans rolle som vakt ved konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig.

Groening står tiltalt for medvirkning til over 300.000 drap, og domstolen holder fast ved at aktoratet har nok bevis i saken til at det er gjennomførbart å stille ham for retten. 

Rettssaken vil starte tidlig neste år, men det er foreløpig ikke satt en dato, melder nyhetsbyrået AP.

Nekter for å ha begått drap

Groening har i flere intervjuer fortalt at han var vitne til en rekke grusomheter i dødsleiren, men han hevder han aldri begikk drap eller kriminelle handlinger selv.

Aktoratet mener 93-åringen hjalp nazi-regimet økonomisk og at han støttet systematisk massedrap ved å ta seg av verdisakene som fangene hadde med seg til leiren.

Groening har selv fortalt i et tidligere intervju at det hovedsaklig dreide seg om gull og diamanter verdt flere millioner kroner som ble registrert og sendt rett til hovedkvarteret i Berlin. 

Klappjakt på tidligere nazi-soldater

Tiltalen kommer etter en omfattende jakt på tidligere vakter som jobbet ved konsentrasjonsleirene og som trolig fortsatt bor i Tyskland. Dokumenter som er funnet og studert knytter minst 30 mistenkte tidligere SS-soldater til grusomme aktiviteter.

Ifølge NBC News er mange av de minst 30 mistenkte enten avgått med døden eller så er de erklært for syke til å kunne gjennomføre en rettssak. Retten mener det ikke er fare for at Groening flykter landet og han får dermed bevege seg fritt rundt fram til rettssaken starter.

Den aktuelle perioden hvor drapene ble begått var en to måneders periode, fra mai til juli 1944, da 137 fulle tog rullet inn til konsentrasjonsleiren med over 425.000 fanger – de fleste fra Ungarn. Nærmere 300.000 av fangene ble drept umiddelbart, heter det i tiltalen. 

49 holocaust-overlevende og ofrenes familier står som medsaksøkere.