
Iran ba om å få utlevert kafé-gisseltakeren for 14 år siden
Den drepte gisseltakeren Man Haron Monis kunne vært sendt tilbake til Iran for 14 år siden. I dag stiller Australias statsminister Tony Abbott seg spørsmålet om gisseldramaet kunne vært forhindret.
Australia er fortsatt rystet etter det 17 timer lange dramaet som utspant seg på Lindt Café i Sydney, hvor til slutt to gisler og gisseltakeren selv ble drept.
Onsdag strømmet tusener av australiere til hjertet av finansdistriktet i Sydney, hvor den lille kafeen Lindt ligger og hvor et blomsterhav stadig har vokst seg større for å minnes ofrene Katrina Dawson (38) og Tori Johnson (34).
På en pressekonferanse sent tirsdag kveld, norsk tid, stilte Australias statsminister følgende spørsmål:
– Vi må spørre oss selv om det kunne vært forhindret.
Flyktet til Australia
Mannen som skjøt og drepte Katrina Dawson og Tori Johnson, Man Haron Monis flyktet til Australia via Malaysia fra Iran sent på 1990-tallet.
I Iran var han mistenkt for svindel og Iranske myndigheter har forsøkt å få ham utlevert fra Australia.

– I 1996 var han sjef for et reiseselskap og drev med svindel. Han flyktet til Malaysia og derfra til Australia under falskt navn, forteller sjef for det iranske politiet, general Ismail Ahmadi Moghaddam ifølge BBC.
Videre forteller han at siden Iran ikke hadde en utleveringsavtale med Australia, nektet australsk politi å sende ham ut av landet.
– Hvordan kunne han gå fritt uten oppsyn
Australias statsminister Tony Abbott innrømmet onsdag at myndighetene hadde feilet når det kom til å overvåke Monis – mannen som flere ganger har vært innom rettsapparatet i Australia og kjent for myndighetene som en svært ustabil person.
– Selv om denne syke og forstyrrede personen på vår overvåkningsliste og fulgt 24 timer i døgnet, så er det fullt mulig at en slik hendelse fortsatt kunne funnet sted, sa Abbott på pressekonferansen.
Ifølge Abbott vil australske myndigheter etter hvert fremlegge en rapport om gisseldramaet, som også ville ta for seg hvorfor drapsmannen Monis ikke ble overvåket eller var på landets terrorliste samt hvordan det var mulig at han fortsatt var i besittelse av et våpen.