Raser mot at Harry Hole gjøres svensk 

NHO Reiseliv setter i gang Facebook-aksjon for å få filmene om krimhelten spilt inn i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste høst er det varslet at innspilling av Jo Nesbøs bok Snømannen vil starte. Men fordi Norge ikke har noen ordning som gjør det økonomisk gunstig å spille inn film her i landet, ser regissør Tomas Alfredson nå blant annet til sitt hjemland Sverige.

– Det er helt tragisk, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Vi ser at folk velger feriemål og konferanser til byer de vil besøke og som de kjenner fra bøker og film. Det er helt uakseptabelt om filmatiseringen av Snømannen flyttes til Stockholm fordi vi ikke har gode nok rammebetingelser her hjemme, sier Krohn Devold.

Norsk film spilles inn i Ungarn

NHO Reiseliv drar derfor i gang en Facebook-kampanje med navnet «Spill inn film i Norge». Det håper de vil være med på å presse regjeringen til å skynde seg med å vedta en såkalt incentivordning, som gjør det økonomisk lukrativt å spille inn film i Norge. I dag har land som Island, Ungarn og Irland en slik ordning.

Det har gitt resultater. Blant annet spilles den kommende norske storfilmen Birkebeinerne inn i Ungarn, mens den amerikanske tv-serien Vikings spilles inn i Irland. Kun fordi det lønner seg økonomisk.

Statsråden vurderer ny ordning

I kulturdepartementet jobber de med en filmmelding som skal legges fram til våren, men kan ikke love at de vil stemme for en filmincentivordning.

– Vi vurderer om vi skal ha en slik ordning. Nå har vi gjennomført en utredning, saken har vært på høring, og så legger vi fram en melding til våren, sier kulturminister Thorhild Widvey.

– Vi er nødt til å utnytte mulighetene

Det holder ikke for Kristin Krohn Devold og NHO Reiseliv. De ser store inntekter for reiselivsbransjen og for Oslo hvis Harry Hole-filmene blir spilt inn her.

– Det vil få stor betydning, og vil få fart på reiselivet. Vi er nødt til å utnytte de mulighetene vi har. Jo Nesbø er oversatt til alle verdens språk, så er det klart at turistpotensialet er enormt. Vi har allerede guidede turer om Harry Hole i Oslo. Vi kan ikke flytte de turene til Stockholm, sier Krohn Devold.