Har hyret inn sikkerhetsvakter før avgjørende sykehus-slag

Denne uken avgjøres plasseringen av Molde og Kristiansunds nye sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Striden om plasseringen av det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal har vekket enormt engasjement og raseri.

Så het er saken at sikkerhetsvakter er hyret inn i forbindelse med onsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal.

– I realiteten skaper man nå et «mini Midt-Østen» i Nordmøre og Romsdal i to generasjoner. Minst, sier Dagfinn Ripnes i Kristiansund Høyre.

Grove trusler

Plasseringen av det nye sykehuset blir avgjort denne uken. Søndag stilte 10.000 mennesker opp i protesttog i Kristiansund mot det de mener er en skitten og uredelig prosess av Helse Midt-Norge når det gjelder plasseringen av det nye sykehuset i Nordmøre og Romsdal.

Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde er en av dem som har stått i skuddlinjen for kritikken. Han har fått grove trusler etter at det ble kjent at sykehuset kan komme til å bli plassert i Molde og ikke i Kristiansund.

– Jeg ser jo telefonene i løpet av natta, jeg ser tekstmeldingene og epostene og for den saks skyld brev. Men først og fremst tror jeg det er vanskelig for familien, sier Dahl til TV 2.

– Tåler ikke dagens lys

Striden har også nådd inn i sykehuskorridorene. Det er sterke fronter mellom leger i Kristiansund og Ålesund på den ene siden og legene i Molde på den andre.

– Vi vil påpeke at her har det skjedd en del ting som vi føler ikke helt tåler dagens lys, sier tillitsvalgt Margaret Sævik Lode i overlegeforeningen ved Ålesund sjukehus.

Onsdag skal styret i Helse Møre og Romsdal møtes på et hotell i Ålesund og vedta hvor de mener det nye sykehuset skal ligge. Sterke krefter ønsker å utsette avgjørelsen til alle kort om maktspillet rundt tomtevalget er kommet på bordet.

Stanser ikke prosessen

Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) ber helseminister Bent Høie (H) trekke i nødbremsen og ta en time out. Men Høie er klar på at han ønsker en rask avklaring på hvor det nye sykehuset skal ligge.

Han nekter for å ha instruert styret i Helse Midt-Norge eller gitt signaler om hvilken sykehustomt som skal velges.

– Vi har hele veien kontakt med styrelederne i de regionale helseforetakene. Det er en del av statens oppfølging som eier av helseforetakene. Men beslutninger knyttet til dette vil bli tatt i foretaksmøter. Jeg har ikke instruert at en løsning skal legges til grunn, sier Høie til TV 2.