DØD: Her er trebarnsmoren Kine Eliassen sammen med barna sine. Hun døde i slutten av november i år etter at Nordlandssykehuset i Bodø feiltolket celleprøvene hennes i 2008. Foto: TV 2
DØD: Her er trebarnsmoren Kine Eliassen sammen med barna sine. Hun døde i slutten av november i år etter at Nordlandssykehuset i Bodø feiltolket celleprøvene hennes i 2008. Foto: TV 2

Kine (38) døde etter sykehustabbe – nå må ofrene vente enda lenger på svar

Fordi politiet må innhente en sakkyndig uttalelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett år etter at Nordlandsykehuset i Bodø ble anmeldt for å ha feiltolket celleprøver til kvinner igjennom flere år, slår Statens helsetilsyn fast at det er nødvendig å innhente en sakkyndig uttalelse.

– Vi er ikke overrasket og har påpekt mangler i etterforskningen siden mai, sier Christine Klippenvåg Nordgård.

Hun var den første som anmeldte Nordlandssykehuset etter mistanke om at celleprøvene hennes var feiltolket.

Ville trolig overlevd

I september møtte TV 2 Kine Eliassen på øya Lovund i Nordland.

Trebarnsmoren hadde uhelbredelig livmorhalskreft og var forberedt på at livet gikk mot slutten. I slutten av november, kun noen måneder etter at hun stod frem med sin historie på tv, døde Kine med sine nærmeste rundt seg.

Hadde Nordlandssykehuset i Bodø tolket de rutinemessige celleprøvene hun tok i 2008 på riktig måte, ville hun trolig ha overlevd.

– Nei, jeg synes at det er helt forferdelig for jeg kunne faktisk ha hatt et liv fremover og ungene kunne ha hatt en mor. Slik situasjonen er nå så har de ikke den muligheten.

– Det har jo tatt livet av ikke bare meg, men av hele familien min egentlig, fortalte Kine Eliassen, da.

Kine Eliassen var allerede da så tappet for krefter at hun ikke orket å ta opp kampen mot Nordlandssykehuset. Likevel var det viktig for trebarnsmoren og familien å stå frem.

Feiltolket gjennom flere år

I mars avslørte TV 2 at Nordlandssykehuset i Bodø har feiltolket celleprøver til kvinnelige pasienter igjennom flere år.

– Det var mangel i prosedyrer og mangel i opplæring, fortalte medisinsk direktør, Barthold Vonen ved Nordlandssykehuset på en pressekonferanse den gang. 

Den første anmeldelsen ble levert til politiet allerede i desember i fjor.

Politiet sendte saken over til Statens Helsetilsyn for vurdering i høst. I et kort brev slår de fast at det i denne saken er nødvendig å innhente en sakkyndig uttalelse. 

– Helsetilsynet har sett det nødvendig at det innhentes en sakkyndig vurdering før også de kan ta stilling til påtalespørsmålet i saken, forteller førstestatsadvokat Geir Fornebo i Nordland til TV 2.

Ofrene etter celleskandalen har lenge krevd en grundigere etterforskning, og er ikke overrasket over at Helsetilsynet sender sak tilbake.

– Vi som er fornærmet i saken har via vår bistandsadvokat spilt inn akkurat dette med at den sakkyndige vurderingen manglet så tidlig som i mai i år, uten at politiet har tatt dette til etterretning, sier Christine K. Nordgård.

Seks kvinner har anmeldt 

Til sammen har nå seks kvinner anmeldt Nordlandssykehuset, og én av de berørte er selv ansatt ved Salten politidistrikt.

Det betyr at saken må oversendes til Helgeland politidistriktet da politiet i Bodø nå er inhabil.

– Det var en ansatt ved Salten politidistrikt som varslet om at en ansatt var en av de berørte som har levert inn en anmeldelse og i fortsettelsen av det erklærte politimesteren politidistriktet for ikke habilt. Vi oppnevner da en settepolitimester som fortsetter etterforskningen, sier Fornebo.

Det er allerede gjort en del etterforskning i saken, men det betyr uansett at det kan ta enda lengre tid før det kommer en avgjørelse.

– Vi ønsker alle sammen å gå videre med resten av livet og så lenge denne saken ikke er avklart er det veldig vanskelig å sette et punktum, sier Christine K. Nordgård.

Hun er Likevel glad for at et annet politidistrikt nå skal se på saken på nytt med nye øyne selv om de må vente ytterligere på en eventuell straffereaksjon mot Nordlandssykehuset er klar.

– Kan denne saken til slutt havne hos statsadvokaten i Nordland?

– Det er stor sannsynlighet for det, bekrefter Fornebo.